Ugrás a tartalomra

Počinje formiranje spomen obeležja nevinim žrtvama 1944/45. u Novom Sadu

Počinje formiranje spomen obeležja nevinim žrtvama 1944/45. u Novom Sadu

Počinje formiranje spomen obeležja nevinim žrtvama 1944/45. u Novom Sadu

 Ovo je najavio Ištvan Pastor, predsednik SVM i Skupštine Vojvodine dok je sa gradonačelnikom obilazio više ustanova. Podsetio je da je odluka doneta 2018. godine, ima i odobrenje Ministarstva.
 

Ištvan Pastor smatra da su donete važne odluke, urađena je planska dokumentacija, izvođački projekat, te mogu započeti radovi na izgradnji spomen obeležja koje će se nalaziti na raskrsnici ulica 1.300 kaplara i Ive Andrića, kod ulaza na Ribarsko ostrvo. Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine o ovoj temi govorio je nakon posete radovima na obnovi objekta Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" i Studentskog doma „Evropa".

„Kao što je u javnosti poznato, bili smo izloženi neprestanim napadima, i sada smo i bićemo. Zbog toga što pojedinci pokušavaju da pomešaju ono što nikada nismo činili i nećemo činiti i u šta se nikada nećemo upustiti da se pomeša, krivica sa nevinošću. Počinioci zločina sa nevinim žrtvama. Mi želimo ovde da podignemo spomenik nevinim žrtvama."
 

Miloš Vučević je podsetio da je SVM već 10 godina njihov partner u Novom Sadu. Gradonačelnik je rekao da je Savez vojvođanskih Mađara podržao podizanje spomenika kralju Petru Prvom, zbog toga ne razume zašto je problem podizanje spomen obeležja žrtvama iz 1944/45. bez pojedinačnih imena. Vučević je dodao da su vojvođanski Mađari garancija dobrih odnosa između Srbije i Mađarske. Gradonačelnik je naglasio da je Budimpešta najsnažniji zastupnik Srbije u Briselu.

„Savez vojvođanskih Mađara je glasao za spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću i glasao za spomenik Apoteoza Srpske Vojvodine, a šta je problem da mi kažemo da je bilo nevinih žrtava 1944/45. godine, odnosno da je bilo i stradanja nevinih. I ne, ni jedno ime, samo kažemo, bio je i neko ko je nevino stradao, bilo je. I ako ja kao unuk poginulog partizana nemam problem to da kažem, ne znam ko može da mi drži moralna predavanja" rekao je Vučević.

Ištvan Pastor i Miloš Vučević su, između ostalog, obišli radove na obnovi Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" u Novom Sadu. Na molbu SVM-a „Petefi" je prošle godine postao jedna od kulturnih ustanova grada. Zahvaljujući tome, ušao je u sistem gradskog finansiranja iz budžeta. Novi Sad je za obnovu zgrade izdvojio 110 miliona dinara.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír