Ugrás a tartalomra

Stručni skup o konzervaciji crkve u Arači

Stručni skup o konzervaciji crkve u Arači

Stručni skup o konzervaciji crkve u Arači

U Skupštini AP Vojvodine, u organizaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, danas je održana stručna rasprava o projektu „Konzervacija i unapređenje crkve u Arači i njene okoline prema nasleđenom stanju“, tokom koje su sumirani dosadašnji rezultati u revitalizaciji ovog srednjevekovnog zdanja, koje se nalazi u okolini Novog Bečeja.

Govoreći o složenosti poduhvata restauracije i konzervacije crkve u Arači, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je u ovom procesu puno učesnika iz dve države, iz različitih nivoa vlasti, kao i stručnjaka iz različitih oblasti. On je naglasio da je cilj današnjeg skupa sagledavanje do sada postignutih rezultata istraživanja i donošenje odluka u odnosu na predstojeće korake.

„Mislim da je izuzetno važno da radovi kontinuirano napreduju, jer se veliki deo njih može obaviti samo ako su za to stvorene pretpostavke u finansijskom, organizacionom i svakom drugom smislu. Ova crkva stara je oko 800 godina i predstavlja spomenik evropske prošlosti ovoga prostora. Oko crkve su na 70 hektara različiti slojevi ostataka naselja, a njihovo otkrivanje i činjenje dostupnim javnosti od velikog je kulturnog, turističkog i privrednog značaja za ovaj region“, rekao je predsednik Pastor.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal istakao je da postoji dogovor organa uprave opštine Novi Bečej, AP Vojvodine i Republike Srbije o pružanju finansijske podrške projektu, a da je i Vlada Mađarske do sada dala više od 600 miliona dinara.

On je rekao da je veoma važno da dogovor o međusobnoj saradnji i podršci postoji jer nije dovoljno samo konzervirati objekat i izgraditi turistički centar, nego i obezbediti potrebnu infrastrukturu u vidu električne energije, prilaznog puta i slično.

Ovo je drugi stručni skup ove godine koji organizuje Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice povodom projekta ”Konzervacija i unapređenje crkve u Arači i njene okoline prema nasleđenom stanju”. Do sada su prezentovani rezultati geofizičkih istraživanja, laserskih snimanja i trodimenzionalni model ovog značajnog spomenika srednjovekovne arhitekture, a koji su zajedno uradili Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Institut „BioSens“.

O konzervaciji i unapređenju crkve u Arači govorili su i dr Slavica Vujović, šef Arhitektonskog sektora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gordana Topić, arheolog konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, dr Snežana Vučetić, šef Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu („HeritageLab”), Jugoslav Pendić, arheolog i istraživač Instituta „BioSens” Univerziteta u Novom Sadu i dr Endre Rafai, šef Katedre za istoriju umetnosti i teoriju Fakulteta Umetnosti Univerziteta u Pečuju i direktor Instituta za likovnu umetnost. Sastanku su prisutvovali i gosti iz Mađarske, kao i predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
Az idén európai parlamenti választások lesznek az Európai Unióban, így Magyarországon is.
A választói névjegyzékbe való bejegyzésben a Főkonzulátus, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítik az érintetteket