Ugrás a tartalomra

Inicijative SVM-a će olakšati i život Beograđana

Inicijative SVM-a će olakšati i život Beograđana

Inicijative SVM-a će olakšati i život Beograđana

 U Beogradu bi Savez vojvođanskih Mađara mogao da dobije na parlamentarnim izborima 3. aprila oko dve hiljade glasova, jer iskustvo s prethodnih izbora pokazuje da toliko ljudi glasa za mađarsku vojvođansku stranku u glavnom gradu Srbije.
 

Prema podacima popisa stanovništva u Beogradu živi nešto više od 1.800 Mađara, neki od njih koji su se iz Mađarske doselili u srpsku prestonicu i ostali tamo da žive, neki koji su se tamo naselili iz Vojvodine, ali i oni koji su tamo već rođeni, ali se ne izjašnjavaju kao Srbi nego kao Mađari. Savez vojvođanskih Mađara uglavnom očekuje njihovu podršku 3. aprila, ali statistika pokazuje da i Srbi u glavnom gradu inicijative Saveza vojvođanskih Mađara smatraju simpatičnima.

Rečeno je da se Savez vojvođanskih Mađara bavi uglavnom pitanjima i problemima Vojvodine, ali su to pitanja koja su aktuelna i u Beogradu, a njihovo rešavanje će olakšati život građanima glavnog grada.

Nebojša Marjanović, kandidat za republičkog poslanika, Savez vojvođanskih Mađara: "Ovaj program predstavlja ono što mislimo da bi zapravo trebao biti normalno kada je u pitanju život. Ovde nema pretnje, nema mržnje, nema psovki, to su jednostavne stvari koje znače normalan život. Svakodnevne stvari koje nam pomažu da živimo bolje jer imamo samo jedan život i svi želimo živeti sve bolje i bolje, a to su stvari koje čine svakodnevnicu boljom i uspešnijom."
 

Beograd je jedino mesto van Vojvodine u kojem Savez vojvođanskih Mađara vodi kampanju – istakao je dr Balint Pastor nosilac liste za parlamentarne izbore. Kako je rekao, uprkos tome što je reč o mađarskoj vojvođanskoj partiji, smatraju važnim da svoj program predstave u Beogradu i razgovaraju o ulozima na izborima.

"Ovo je specifično mesto, jer moramo govoriti i o mađarskim interesima, jer u Beogradu žive i Mađari, ali postoji i sloj građana Srbije koji su srpske nacionalnosti, a simpatizeri su Saveza vojvođanskih Mađara jer nas doživljavaju kao glas racionalnosti i umerenost, upravo zato ih posećujemo ovde u svakoj predizbornoj kampanji i ovde razgovaramo o našim glavnim porukama."
 

Na Forumu građana Saveza vojvođanskih Mađara u Beogradu rečeno je da je Savez vojvođanskih Mađara u vrlo zanimljivoj situaciji u Beogradu, jer na različitim nivoima na različite načine kreće na izborima. Na lokalnim beogradskim izborima Nebojša Marjanović će nastupiti na listi Srpske napredne stranke, Savez vojvođanskih Mađara će na predsedničkim izborima podržati Aleksandra Vučića, dok će na parlamentarnim izboriti učestvovati samostalno.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír