Ugrás a tartalomra

Nova ograda, spoljna rasveta, renoviranje MKC-a „Petefi Šandor"

Nova ograda, spoljna rasveta, renoviranje MKC-a „Petefi Šandor"

Nova ograda, spoljna rasveta, renoviranje MKC-a „Petefi Šandor"

 Reformatsko-katoličko groblje u Rumenci dobilo je novu ogradu, a crkva Svete Elizabete u Novom Sadu, na Telepu novo spoljno osvetljenje.

Radovi na renoviranju centralne zgrade Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" napreduju dobro, mogu da budu završeni i pre roka.

Reformatsko-katoličko groblje u Rumenci ograđeno je ogradom u dužini od 630 metara. Stara ograda je već bila u veoma lošem stanju.

Rozalija Ekres, kandidat za poslanika u Republičkom parlamentu, SVM: „Smatrali smo to veoma važnim i sa bezbednosne tačke gledišta, i jedno takvo mesto zaslužuje zaštitu."

Ograda je izgrađena sredstvima iz Mađarske, odnosno uz podršku Javnog preduzeća „Vojvodinašume" i Grada Novog Sada.

Žolt Sakalaš, potpredsednik pokrajinske vlade: „Kada se kod meštana Rumenke rodila ideja o tome da se to uradi, mi smo se obratili Mađarskom nacionalnom savetu, i uz pomoć sredstava iz Mađarske, koja su iznosila oko 1,7 miliona dinara, uspeli smo da obnovimo ovu ogradu."

Radovi su završeni za mesec dana, ali tu borba još nije završena. Sledeći korak je izgradnja nove kapele.

Ferenc Banči, predsednik Mesne organizacije SVM-a u Rumenci kaže da bi, nakon ulaganja ogromne energije, kapela mogla da bude sagrađena do kraja godine.

Nakon obilaska ograde, u Novom Sadu je održana javna tribina, na kojoj su predstavljeni radovi na renoviranju Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor".

Arpad Fremond, kandidat za poslanika u Republičkom parlamentu, SVM: „Zadovoljstvo je bilo videti u ovom kratkom filmu kako će se „Petefi" obnoviti, zadovoljstvo je videti kako funkcioniše Studentski dom „Evropa", zadovoljstvo je čuti šta će se novo dešavati u sedištu „Mađar So"-a. Sve ovo ne bi moglo da se ostvari da iza SVM-a ne stoji ozbiljna podrška."

Trajanje radova je procenjeno na 465 dana, ali bi mogli da budu završeni mnogo ranije.

Igor Bašnec, predsednik Mesne organizacije SVM-a na Telepu u Novom Sadu: „Što se tiče Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor", kompletna obnova centralne zgrade počela je u septembru prošle godine. U budžetu grada je za ove radove u 2021. godini obezbeđeno 61,4 miliona dinara."

U 2022. godini je za nastavak obnove u gradskom budžetu obezbeđeno i dodatnih 42 miliona.

Nakon što je pao mrak, prvi put je upaljena i nova spoljna rasveta na crkvi na Telepu.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír