Ugrás a tartalomra

Zajednički rad i međusobna podrška

2022.03.08 - 20:17

Zajednički rad i međusobna podrška

Zajednički rad i međusobna podrška

 Parlamentarni izbori u Mađarskoj 3. aprila, migracije i rusko-ukrajinska kriza – to su između ostalog, bile teme građanskog foruma, koji je u organizaciji „Fides-KDNP"-a održan u utorak, na Univerzitetu „Gal Ferenc" u Segedinu.

Mađarsko-srpski dobrosusedski odnosi su u poslednje vreme izvanredno dobri - rekao je Silard Nemet. Parlamentarni državni sekretar Ministarstva odbrane Mađarske je istakao da se Mađarska i dalje zalaže za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Prema mišljenju ovog političara, Zapadni Balkan predstavlja ključno pitanje za mir i bezbednost čitave Evrope. Silard Nemet je pored toga govorio i o migrantskoj situaciju na južnoj granici Mađarske.

„Bili smo dole na granici, kod mesta Reska, sa Čabom Bartokom, kandidatom za poslanika. To što smo tamo iskusili je zapanjujuće, odnosno izveštaj koji smo dobili. Ja sam mislio, iskreno ću priznati, da će u senci ukrajinsko-ruskog rata pritisak malo opasti, ali nije. Mnogo je veći, mnogo je snažniji. Razgovarali smo, naravno, i o drugoj strani granice, gde je situacija još teža, jer se tamo nalazi više hiljada migranata, koji ne mogu da uđu u Mađarsku zbog ograde, pa tamo formiraju neku vrstu privremenog načina života, ako se to može nazvati načinom života. To najviše na svojoj koži oseti tamošnja mađarska zajednica. I u tome bismo mogli da pomognemo, da je Srbija članica Evropske unije."

Jedno od ključnih pitanja na izborima u Srbiji i Mađarskoj 3. aprila jeste, da li možemo da zadržimo onu političku snagu, koju smo uspeli u poslednja tri ciklusa - naglasio je na građanskom forumu Ištvan Pastor. Predsednik Saveza Mađara Vojvodine je dodao da pravo glasa na izborima u Mađarskoj ima 70 ljudi u Srbiji.

„U našem je interesu da posao nastave snage koje su u stanju da budu na vlasti. Snage koje su to u Mađarskoj i Srbiji nastavile da rade u proteklih 10 godina. Zbog toga da se nastavi ta saradnja, to zajedništvo, unapređenja odnosa u obostranom interesu, koji je karakterisalo i protekle godine."

Ulog ovih izbora je i to da se u budućnosti mogu nastaviti oni program, koji su poslednjih godina uspešno funkcionisali zahvaljujući srpsko-mađarskim odnosima - zaključio je predsednik SVM-a.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV