Ugrás a tartalomra

Pastor: Srbija treba da zaštiti svoje interese

Pastor: Srbija treba da zaštiti svoje interese

Pastor: Srbija treba da zaštiti svoje interese

 Ne smemo da dođemo u situaciju da i mi plaćamo cenu političkih igara velikih država, rekao je Ištvan Pastor, govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu na Panon RTV-u.

„Po izbijanju rata svaka država mora da iznese svoje stanovište, to je činjenica međunarodne politike. Ono što vidim, i što cenim je da Srbija pokušava da formira mudro i uravnoteženo stanovište ovim povodom. To uopšte nije jednostavno. Videli smo da sa prethodno formiranim stavom važni činioci međunarodne politike nisu bili zadovoljni, i kao posledica toga primenili su neverovatan pritisak na rukovodstvo države da izmeni prvobitni stav. To je i učinjeno prihvatanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama, ali strahujem da to nije kraj“ rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine, gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Govoreći u nastavku o posledicama rusko-ukrajinskog sukoba na ovaj region, on je dodao da već u četvrtak u Srbiju dolazi nemački ministar spoljnih poslova i da Srbiju očekuju novi pritisci.

„Cinizam velikih učesnika svetske politike jeste da jedno kažu, a drugo rade. Polazi se od toga da svako slobodno formira svoje stanovište, to je samo na nivou izreke, ali u praksi nastoje da svima kažu kako treba da rade. Smatram da je veoma važno, i za nas bi bilo dobro da Srbija osim što je uvažila i usvojila osnovne principe pravde i prihvatila međunarodne obaveze u pogledu teritorijalnog integriteta Ukrajine, da u ovim pitanjima pre svega vodi računa o svojim interesima. To će nas sačuvati. Smatram da ne možemo biti u situaciji, ne možemo kao država da dođemo u situaciju da u igri velikih sila, pored ostalih i mi plaćamo cenu“ rekao je Pastor.
 

U razgovoru u programu u okviru Panon RTV-a on je naveo da je ovaj stav izneo i predsedniku republike, ali da je potpuno svestan da je veoma teška situacija kada se vode razgovori sa nekim ko uslovljava i traži da se stvari odvijaju na određeni način, inače neće biti ulaganja i investicija. „To je oštra borba i u toj oštroj borbi smatram da je važno zbog  ovdašnjih građana, da vodimo računa o našim interesima“ rekao je Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine naglasio je da građani Srbije mogu biti spokojni što se tiče snabdevanja energentima, te da je Srbija ima obezbeđeno dugoročno snabdevanje energentima, kao i da će njihova cena do kraja ove grejne sezone ostati nepromenjena. „Ono o čemu se manje priča je da Rusija i Ukrajina obezbeđuju 28 odsto svetskog tržišta žitarica, pšenice, a 19 odsto kukuruza. Ukoliko je u jednoj od zemalja rat, a protiv druge su uvedene sankcije, onda nećemo imati samo probleme sa snabdevanjem energenata, već i problema u snabdevanju brašnom, jer svetska proizvodnja ne može da nadomesti 30 odsto iz alternativnih izvora“ rekao je Pastor dodajući da će to izazvati ozbiljne probleme. Smatra da to pokazuje da su namirnice i njihovo obezbeđivanje od strateške važnosti.

„Vojvođanski ratari ne treba da brinu zbog izvoznih kvota za žitarice. Sasvim je sigurno da će skočiti cena i proizvodnje žitarica i žitaricama, kao i kukuruzu, jer će na tržištu nedostajati 30 odsto proizvodnje. Vidimo da je cena žitarica više nego dvostruko veća. Moguće je da će biti ogrničenje izvoza žitarice, ali hlebne žitarice ne treba izvoziti, već brašno i testenine“ kaže Pastor.

U jutarnjem programu on je govorio i o mogućem uticaju ratnih prilika na političku kampanju i predstojeće izbore i u Srbiji i u Mađarskoj. Ocenio je da u ovakvim trenucima građani postaju racionalniji. „Ovo nisu vremena za eksperimentisanje, da vidimo kako će se snaći u akciji neko koga još nismo videli u akciji. U ovakvim trenucima važna je sposobnost vođstva, donošenja odluka, podnošenja tereta. „Verujem da će oni koji su sada na vlasti, koji usmeravaju obe zemlje, izaći kao pobednici“ kaže Pastor.

Između ostalog, u jutarnjem programu na Subotičkom mađarskom radiju govorio je i o izgradnji pruge Subotica-Segedin za koju je ocenio da veoma brzo napreduje, da je već u toku isprobavanje trase i opterećenja i da će ovog petka u Mađarskoj imati razgovore i na tu temu. Međutim, istakao je da mora da govori o najslabijoj tački ove obnove, a to je regulisanje granične kontrole u čemu se nije odmaklo u poslednje tri godine i zajedničkog sastanka dveju vlada kada su dva ministarstva unutraših poslova dobila ovlašćenje da to pitanje reše. Kako je Pastor rekao „oko ovog pitanja lopta nije na našem, već na mađarskom terenu“.
 

Na kraju razgovora, Ištvan Pastor čestitao je 8. mart, Dan žena, poželevši devojkama i ženama dobro zdravlje i kako je dodao, da što više vodimo računa jedni o drugima.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír