Ugrás a tartalomra

Dani svinjokolja na Makovoj Sedmici

Dani svinjokolja na Makovoj Sedmici

Dani svinjokolja na Makovoj Sedmici

 Hurka, kobasica, čvarci. Po prvi put su u mesnoj zajednici Makova Sedmica u Subotici održani Dani svinjokolja. Cilj manifestacije je da se mladima pruži prilika da upoznaju ovaj u prošlosti veoma rasprostranjen običaj.

Svinjokolj je počeo u ranim jutarnjim časovima. U dvorištu mesne zajednice Makova Sedmica, događaju se pridružilo nekoliko grupa prijatelja koji su toplili čvarke i pravili kobasice po sopstvenom receptu.

Šoma Sič: „Sada pripremamo doručak. Pečemo slaninicu i meso, ne znam tačno kakvo meso, a onda ćemo puniti kobasice i naravno pre toga ćemo je začiniti po svom ukusu.”

Organizatori su uvereni da će ova, ujedno humanitarna akcija, mladima da omogući bolje razumevanje ovog starog običaja.

Ferenc Kovač, predsednik Udruženja za negovanje tradicije Makova Sedmica: „Organizovali smo ovo i u humanitarnom cilju. Nema dobiti. Postoji kutija za dobrovoljne priloge u humanitranom cilju u koju ljudi mogu da ubace prilog, i na taj način pomažu socijalno ugrožene porodice. Želimo ove sakupljene priloge da im dostavimo u okviru uskršnjeg paketa.”

Zainteresovani su mogli da degustiraju i sveže pečenu kobasicu, hurku i čvarke. Prema rečima Arpada Fremonda, slični događaji su vrlo važni. Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara je dodao da zajednički svinjokolj ima ulogu izgradnje zajednice.

„Nažalost, sve je manje porodica koje se i dalje okupljaju na ovaj način i drže takve tradicionalne svinjokolje. U praksi je ovaj običaj na rubu izumiranja, pa mislim da je važno da sve više mesnih zajednica ili domaćinstava održava takav dan, jer ipak nova generacija treba da praktično negde upozna te stare tradicije.”

Meštani žele i ubuduće da održe Dane svinjokolja, u cilju očuvanja ove tradiciji kako ne bi pala u zaborav.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen