Ugrás a tartalomra

U Budisavi obeležen Dan sela

U Budisavi obeležen Dan sela

U Budisavi obeležen Dan sela

 Ovo naselje osnovano je pre 138 godine i dobilo je ime po osnivaču, premijeru Kalmanu Tisi. Na svečanosti su se prisetili i svog osnivača i goste je očekivao šaroliki program.

Domaćin manifestacije Dana sela je bilo lokalno Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor" u kojem svoje aktivnosti sprovode mnoge sekcije.

Otilija Milanović, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor": "Uspeli smo u korist zajednice da izgradimo novu pečenjaru i roštilj i da u zgradi Katoličkog kruga obezbedimo prostor smeštajnog kapaciteta od 32 mesta."

Atila Želer sveštenik iz Novog Sada je osveštao pečenjaru i mesto za roštilj. Naša dužnost je da održavamo i razvijamo sve vrednosti koje smo nasledili od naših predaka. Budisava je lep primer toga, naglasio je Đula Kiš, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini grada Novog Sada.

"Kontinuirano smo povezani sa stanovništvom, slušamo njihove zahteve, probleme, oni nas kontaktiraju i očekuju da rešimo njihove probleme. Pripremili smo se za to i prionućemo na rad u cilju rešavanja problema."

Investicije koje su realizovane u selu su savršeni primeri ovogodišnjeg slogana Saveza vojvođanskih Mađara, rekla je na svečanosti Anamaria Viček, kandidatkinja Saveza vojvođanskih Mađara za republičku poslanicu.

"Ono što radimo, radimo za Vas, činimo zajedno sa Vama, dakle sa ljudima i sa narodom i za sve nas, za sve zajednice, za sve uzraste i sve ciljane grupe, to se ujedno može videti i u programu Saveza vojvođanskih Mađara."

Mađarska zajednica u Budisavi je vrlo složna zajednica, ali je za to takođe potrebno stvoriti infrastrukturu koja će povezivati zajednicu, a mađarska vlada će u tome da pomogne.

Zoltan Maruža, državni sekretar u ministarstvu prosvete R. Mađarske, je istakao: "Za nas, za Vladu Mađarske takođe je važno da budemo Vlada svih Mađara. To nije samo tako prema slovu zakona, s obzirom da svi mađarski državljani mogu učestvovati na izborima, već je važno da to bude realizovano i u praksi, tako da i Mađari u domovini, kao i Mađari u dijaspori učestvuju na izborima i daju svoj glas."

Na manifestaciji su odali počast svim žrtavama Prvog i Drugog svetskog rata, kao i osnivaču sela, Kalmanu Tisi.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír