Ugrás a tartalomra

Obuka o intergralnoj zaštiti bilja pokrenuta treći put

2022.03.01 - 12:02

Obuka o intergralnoj zaštiti bilja pokrenuta treći put

Obuka o intergralnoj zaštiti bilja pokrenuta treći put

 Fondacija „Pro Scientia Naturae“ i Savez agrarnih udruženja Vojvodine po treći put u Vojvodini organizuju obuku o integralnoj zaštiti biljaka. Slušaoci u Senti su ugovore potpisali na svečanosti.

Obuku je pripremila Fondacija „Pro Scientia Naturae“ i obezbeđuje zvanično, državno priznatu potvrdu. Reč je korišćenju savremenih tehnologija zaštite bilja u odnosu na životnu sredinu i zaštitu zdravlja. Eva Kalmar iz Tornjoša se prijavila za ovu obuku.

„Meni je veoma važno da učestvujem u ovom programu jer se bavim zemljoradnjom. Sama vodim svoje gazdinstvo od preko 74 hektara. Od prijateljice, koji radi u Udruženju poljoprivrednika Senta čula sam da postoji ova mogućnost. Za mene je važan napredak, zaštita biljaka i životne sredine, i nadam se da ću mnogo da naučim o tome.“

Polovina  obuke, koji čini njen sastavni deo, realizuje se u onlajn formi, a druga polovina je praktični deo koji se radi sa partnerskim organizacijama i traje 187 sati. Za ovogodišnju obuku javilo se dva puta više učesnika nego prethodnih godina. Program je započeo sa 30 slušalaca – kaže Laslo Lenđel, rukovodilac kancelarije Fondacije „Pro Scientia Naturae“.

„Vidimo da ljudi sve svesnije prihvataju da se i u odraslom dobu obučavaju i to je veoma važno istaći i podvući jer to ranije, posebno u oblasti agrara, nije bilo prisutno.“

U proteklom periodu pokušali smo da predstavljamo most između beogradskog Ministarstva poljoprivrede i budimpeštanskog Ministarstva agrara, i u tome je Savez agrarnih udruženja Vojvodine pružio višestruku pomoć – rekao je Arpad Fremond, potpredsednik SVM-a.

„Osim stručne saradnje, koja postoji između dva ministarstva, raduje nas i to što za vojvođanske poljoprivrednike možemo da organizujemo ovakvo stručno predavanje na mađarskom jeziku uz podršku Ministarstva agrara.“
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Izmenjen je i zakon o zaštiti bilja što znači da će u narednom periodu kontrolisati sredstva za zaštitu bilja, tehničku ispravnost uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, i predviđamo da će to sve biti besplatno za poljoprivrednike – dodao je Arpad Fremond.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.12.10 - 19:23
Vasárnap délután Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Deli Andor európai parlamenti képviselő, Fremo
Nagykikindán, Tordán, Magyarittabén és Kisoroszon jártak a VMSZ és az MNT képviselői