Ugrás a tartalomra

O aktuelnim političkim pitanjima na „Kanjiža festu"

O aktuelnim političkim pitanjima na „Kanjiža festu"

O aktuelnim političkim pitanjima na „Kanjiža festu"

 Uz učešće predstavnika političkih organizacija Mađara u Karpatskom basenu, sinoć je održan razgovor za okruglim stolom na „Kanjiža festu".

Tema su bila aktuelna politička pitanja, a gosti večeri Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Jožef Berenji, potpredsednik slovačke Partije mađarske zajednice.

Saradnja između Mađarske i Srbije se iz godine u godinu, neprekidno razvija – rečeno je na skupu. Izgradnja međusobnog poverenja ključna je za današnji ovako dobar položaj vojvođanskih Mađara – naglasio je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Da bi to bilo ostvarivo neophodno je bilo da u Mađarskoj tokovima upravlja ona politička snaga koja je to činila i u poslednjih 12 godina. Ako ima nešto, ako ima nekoga kome je to od suštinske važnosti, onda smo to mi. Osim toga, izuzetno je važno da ostane ista ličnost na čelu Republike Srbije. Ne govorim o tome ko šta voli, a ko ne voli. Govorim o tome šta su uslovi da se za nas održe važni pozitivini procesi."
 

O odnosima Mađara preko granica na panelu je govorio Jožef Berenji, potpredsednik slovačke Partije mađarske zajednice koji je kazao da su stranke između sebe izgradile jednu vrstu saradnje, koje se razlikuju od odnosa koji imaju sa partijama u zemlji matici. Jožef Berenji, potpredsednik slovačke Partije mađarske zajednice kaže: „Kada sam bio predsednik Partije mađarske zajednice onda nam je mnogo značilo kada nam dođu, kada nas posete ili Ištvan Pastor, ili Hunor Kelemen i kažu nam da je ovo put kojim treba ići, da treba podneti svaki udarac i tim putem treba dalje napredovati. Ne treba se obeshrabriti ni ako nema neposrednog, brzo uspeha. I onda treba izdržati. Sada ovde mislim pre svega na vođenje etničke politike, ono što mi predstavljamo. To su bile jako važne poruke, i ovim putem zahvaljujem predsedniku što se odazvao svakom pozivu i pomogao nam."
 

Učesnici su se kroz razgovor o akteulnim političkom pitanjima dotakli i položaja nacionalnih zajednica u proteklih 30 godina u Karpatskom basenu, bilo je reči o uspesima, ali su analizirani i neuspesi.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV