Ugrás a tartalomra

Laslo Kever: u Vojvodini je dobro iskorišćena podrška matice

2021.07.06 - 17:53

Laslo Kever: u Vojvodini je dobro iskorišćena podrška matice

Laslo Kever: u Vojvodini je dobro iskorišćena podrška matice

 Laslo Kever tokom dana posetio investicije u Vojvodini. Predsednik Parlamenta Mađarske bio je u Bačkoj Topoli, obišao radove na „Venusu" i Stadionu i informisao se o Fudbalskoj akademiji TSC.

Na žalost, zbog epidemije odavno nisam dolazio ovamo – rekao je Laslo Kever tokom posete Bačkoj Topoli. Predsednik Parlamenta Mađarske naglasio je da je tokom dvodnevne posete zaključio da protekli period nije uticao na mađarsku zajednicu u Vojvodini. Investicije napreduju odgovarajućim tempom. Ukoliko se prisetimo u kakvom su položaju bili ovdašnji Mađari pre 15 do 20 godina i povodom kojih problema je Mađarska trebala da pomogne mađarsku zajednicu u Vojvodini, onda u odnosu na to možemo da kažemo da smo prošli razvoj koji je očigledan i dostojan pažnje – objasnio je Laslo Kever.

„Za to su naravno bili potrebni aktivni ljudi, preduzimljivog duha, spremni da čine za svoju zajednicu, koji u potpunosti vladaju svojim poslovima ili su sposobni na svim poljima. Potrebno je bilo uz to i funkcionisanje rukovodstava lokalnih samouprava, bio je potreban SVM kao politička zaleđina, bila je potrebna mađarska Vlada. U Vojvodinu je došlo veoma mnogo novca, hvala Bogu što je bilo iz čega. Potpomognute su različite investicije, podrazumevajući tu program privrednog razvoja, podrška opstanku i napretku na rodnom tlu."

Laslo Kever je govorio i o tome da je aktuelno srpsko rukovodstvo već godinama konstruktivno, spremno da pomogne u održavanju dobrih odnosa na dugi rok, jer opstanak, uvećanje i razvoj mađarske zajednice garantuje samo da Srbi i Mađari na svom rodnom tlu uvide da smo zajedno, da smo upućeni jedni na druge i samo zajednički možemo graditi budućnost.

„Bilo kuda da smo išli ranije ili sada, smatram da je pomoć dobro iskorišćena, subvencije koje je dala matična zemlja, i ukoliko smem neovlašćeno u ime većine da govorim, u to ubrajam i sebe i nas, i možemo da budemo ponosni na ono što smo postigli proteklih godina."

Predsednik Parlamenta Mađarske je rekao: u septembru će biti održan sastanak predsednika skupština Zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati i predsednici parlamenata Višegradske četvorke. Tako ćemo na nivou V4 i predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, poslati poruku Evropi, Evropskoj uniji da nisu samo lične simpatije te zbog kojih Mađarska podržava integraciju Srbije, već je to i strateški interes, takav bezbednosni interes koji se odnosi ne samo na Mađarsku već i na Srednju Evropu, objasnio je Laslo Kever u Bačkoj Topoli.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.09.16 - 09:35
A kishegyesi helyi közösségben a közelmúltban tartottak helyi közösségi választást.
Tervekről, elképzelésekről a kishegyesi helyi közösség új tanácselnökével
2021.09.16 - 08:56
Modern és meglehetősen időszerű témának számít Szerbiában a körkörös, vagyis az újrafelhasználáson alapuló gazdaság m
A lakosság felelősségteljes hozzáállása az újrahasznosítás alapja
2021.09.16 - 08:52
A köztársasági képviselőház egyhangúlag megszavazta szerdán a szerb nyelv közéletben való használatáról és a cirill í
A szerb egység, a szabadság és a nemzeti zászló napján szavazta meg a parlament a szerb nyelv közéleti használatát szabályozó törvényt