Ugrás a tartalomra

Ištvan Pastor: Situacija na granici je neprihvatljiva

Ištvan Pastor: Situacija na granici je neprihvatljiva

Ištvan Pastor: Situacija na granici je neprihvatljiva

 Odnosi između dve zemlje nikad nisu bili bolji, a čeka se i po osam sati za prelazak. Za rešenje su potrebne korenite promene– rekao je Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a govorio je o opravdanom nezadovoljstvu građana zbog višesatnih čekanja na graničnim prelazima, kao i tretmanu mađarskih graničnih vlasti prema putnicima.

„Ono što sada može da se vidi na prelazima je neshvatljivo, neprihvatljivo, ponižavajuće i sramotno. Nema objašnjenja za to da u ovom trenutku više graničnih prelaza ne radi, nego što je broj onih koji su u funkciji. Čujem objašnjenja da nema dovoljno ljudi, ali nas to i ne treba da interesuje. Granični prelazi služe za to da ih ljudi prelaze.Činjenica je da odnosi između dve zemlje nikada nisu bili bolji, ali i to da u Mađarsku sada prelazimo kao u vreme druge polovine četrdesetih godina prošlog veka. To je nedostojno svih. Poslednji je trenutak za korenite promene" rekao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. On je dodao da će svakodnevno raditi na rešavanju ovog problema. Pastor je naveo da u Banatu ne radi ni jedan granični prelaz prema Mađarskoj, a u Bačkoj samo Horgoš-Reske i Kelebija-Tompa, dok Bački Vinogradi-Ašothalom rade skraćeno i dvokratno.

U nastavku emisije Ištvan Pastor govorio je i o ekonomskoj situaciji u zemlji, kao i o najavama da će od januara prosečna zarada iznositi 600 evra, a 2025. godine 900 evra. „Pojedinac u odnosu na budućnost rado izgovara ono što dobro zvuči, ali verujem da su ove najave osnovane", rekao je sagovornik Panon RTV-a i dodao da je važnije ono što je sada neposredna realnost. „Iz tog ugla, moram reći da ono što vidimo daje osnova da verujemo u rast jer su trendovi dobri" rekao je Pastor, a tvrdnju potkrepio brojkama: u prvom kvartalu ove godine rast ukupne proizvodnje u državi je 1,7 odsto viši nego u istom kvartalu lane, pri čemu prošle godine u tom periodu nije bilo uticaja epidemije. Inflacija u istom periodu iznosi 2,8 odsto, i to znači da rast nije posledica rasta cena.

Što se tiče Vojvodine, kaže Pastor, ona beleži zapanjujući rast industrijske proizvodnje od 8,3 odsto. Izvoz je za 28,3 odsto viši, dok uvoz za 9,3 odsto. Velikom izvoznom rezultatu doprinela je pre svega poljoprivreda, i prošlogodišnji rekordni prinosi, za razliku od zemalja u okruženju. Trgovinska razmena na malo pokazuje rast od 13,1 odsto što pokazuje da je novac koji su građani dobili kao pomoć od države utrošen na kupovinu neophodnih stvari. To je, objašnjava Pastor, bila i pogonska snaga za industrijsku proizvodnju. Prvi podaci iz oblasti turizma, daju povoda za optimizam, navodi sagovornik Subotičkog mađarskog radija jer se beleži za 13 odsto više gostiju nego lane, i 19 odsto više noćenja. „Prosečna zarada u martu se kretala oko 62 hiljade dinara, ali naravno, ogroman je broj onih koji dobijaju mnogo manje, ipak trendovi su pozitivni i oni koji žive od najnižih zarada moći će da računaju na viša mesečna primanja. To je realno jer kreću velika infrastrukturna ulaganja, poput izgradnje koridora na Fruškoj Gori, obnove železnice Budimpešta-Beograd, ili Subotica-Segedin, koja treba da započne narednih dana. To su ulaganja od više miliona evra, i to će se neminovno odraziti na život građana" rekao je Pastor.

Jedno od ekonomskih pitanja o kojem je bilo reči u emsiji je i početak proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V" u Srbiji. Ištvan Pastor kaže da je to i političko i ekonomsko pitanje, odnosno da je usledilo kao rezultat kontakata između dve države i tehnoloških mogućnosti. U Srbiji je i dalje više vakcina na raspolaganju, nego što je interesovanje, rekao je Pastor i ovom prilikom, kao i svaki put tokom gostovanja u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija pozvao građane koji to još nisu, da se vakcinišu jer je to jedini način da se život vrati u normalne tokove.

Ištvan Pastor se osvrnuo i na predstojeće izbore u mesnoj zajednici Stara Moravica u opštini Bačka Topola, gde se za poverenje građana međusobno nadmeću Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara. „U koaliciji sa SNS nema promena, i ti odnosi na višem nivou su uravnoteženiji, mirniji, postoji bolje razumevanje. Ponekad kada idemo u dubinu, odnosno na niže nivoe, oni su nešto uzbrukaniji. Na tu temu razgovarao sam i sa rukovodstvom SNS-a i rekao im da partnerske odnose ne zamišljamo na taj način" rekao je Pastor.

On je obrazložio da nije problem što neko, uprkos prethodnom dogovoru, odluči da učestvuje na izborima u mesnoj zajednici, već je problem način na koji to čini. „Mi nismo plašljivi niti zastrašeni. Problem je što ovakvo delovanje kvari odnose u naselju. Mogući rezultati nisu u srazmeri sa onim negativnim uticajem koji prizvodi ovakva situacija. Partnerstvo u politici je isto kao i u životu, svakodnevno treba raditi na njegovoj izgradnji. To činimo i u Staroj Moravici, pripremamo se za izbore. Važno je da oni koji su vodili naselje, to su dobro radili i da mogu to da nastave. Mi imamo rezultate, ostvarenja i zamisli, i to treba izneti u normalnim okolnostima" rekao je Ištvan Pastor.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen