Ugrás a tartalomra

Vlada Mađarske donirala je Opštoj bolnici Senta deset monitora za praćenje životnih funkcija pacijenata

Vlada Mađarske donirala je Opštoj bolnici Senta deset monitora za praćenje životnih funkcija pacijenata

Vlada Mađarske donirala je Opštoj bolnici Senta deset monitora za praćenje životnih funkcija pacijenata

 Ova oprema ne pomaže lekarima i medicinskim sestrama u praćenju stanja pacijenata samo u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, već dugoročno doprinosi kvalitetu bolničke nege.

Donaciju je rukovodstvu bolnice uručila Ester Čalokezi, generalna konzulica Mađarske u Subotici.

Kao anesteziolog, dr Beata Čaki, direktorka Opšte bolnice Senta, stručnim pogledima je proveravala donaciju mađarske vlade. Deset monitora prate niz životnih funkcija pacijenata, opremljeni su funkcijom alarma i sopstvenim izvorom napajanja, tako da mogu da rade nezavisno od električne mreže.

Dr Beata Čaki, direktorka Opšte bolnice Senta: „Ovih deset monitora će u značajnoj meri pomoći naš rad, to su moderni, savremeni monitori. Možemo ih koristiti i tokom operacija, pored kreveta u intenzivnoj nezi, kao i tokom transporta pacijenata, odnosno u bilo kojem drugom slučaju kada je stanje pacijenta nestabilno, pa se njegovo stanje mora pratiti."

S obzirom na epidemiološku situaciju, monitori će biti smešteni na infektivno odeljenje, zbog sve većeg broja pacijenata sa korona virusom, ali će dugoročno biti premešteni na druga odeljenja.

Ester Čalokezi, generalna konzulica Mađarske u Subotici, rekla je da mađarska vlada prati epidemiološku situaciju i da se, prema njihovom mišljenju, region suočava sa ozbiljnijom situacijom od prvog talasa zaraze tokom proleća. Zahvaljujući tadašnjim pripremama, oni sada imaju priliku da pruže pomoć i Mađarima koji žive u drugim zemljama.

„Mađarska vlada smatra da je potrebna solidarnost, kako unutar zemlje, tako i između država, kako bi se cela regija, a dugoročno gledano, čitavo čovečanstvo moglo uspešno odbraniti od epidemije korona virusa. Kao deo toga je ova donacija sada stigla u Sentu."

Prema mišljenju Ištvana Pastora, donacija nije važna samo sa medicinske tačke gledišta. U simboličkom smislu tu se radi o pažnji, solidarnosti i značaju susedske politike - dodao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

„Za nas, Mađare koji ovde živimo, reč je o tome da matična zemlja obraća pažnju na to da kada smo u nevolji, pomoć ne dobijamo samo verbalno, već i na nivou opipljive stvarnosti."

Pastor je govorio i o tome da je mađarska vlada poslednjih meseci pružila značajnu podršku Srbiji i vojvođanskim Mađarima, ova donacija je treća u nizu, a nju će uskoro pratiti jedna još veća donacija.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét