Ugrás a tartalomra

Crkvena slava u Srbobranu

Crkvena slava u Srbobranu

Crkvena slava u Srbobranu

 Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.

Vernici u Srbobranu održali molitvu Križnog puta na Kalvariji, a zatim su sa krstom i zastavama krenuli u crkvu, gde su prisustvovali svečanoj misi.

Marija Tojzan, Srbobran: „Nisam živela ovde 46 godina. Sada, kada sam kod kuće i kada sam mogla da dođem, to me danas ispunilo velikom radošću i srećom."

Zbog epidemiološke situacije, vernici su tokom svečane mise morali da nose maske, a izostali su i prateće manifestacije.

Marija Paroci, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Sirmai Karolj", Vrbas: „Svake godine smo, na ovaj dan, bili gosti ovdašnje grupe za izradu rukotvorina. Prošli smo Kalvariju, obavili molitvu, a zatim prisustvovali misi. Ove godine mi najviše nedostaje to da to nismo mogli da uradimo."

Rimokatolička crkva u Srbobranu osveštana je 1815. godine, u čast Uzvišenja Svetog Krsta.

Tibor Žunji, sveštenik, Srbobran: „Činjenica da je to uzdizanje krsta, da je tajna krsta u središtu, govori i o tome da je ovde postojala veoma duboka vera ili postoji i dan danas u ovoj zajednici."

Na ovom događaju, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, je rekao  da u ovom južno-bačkom mestu postoji jedna progresivna mađarska zajednica, koja želi da stvori bolju sudbinu za sebe, čiji napredak će i dalje pomagati.

Ištvan Pastor, predsednik, SVM: „Zbog toga je današnja crkvena slava za mene radostan događaj. Važno je da je na čelo Katoličke crkve ovde u Srbobranu, postavljen jedan novi, mlad i poletan sveštenik. Vidim da je unutar zajednice formirano jedno jezgro, koje se može razumeti i koje može prevazići različitosti."

U sklopu same mise dodeljene su nagrade „Za nas". Priznanje koje dodeljuje lokalno Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Aranj Janoš", dodeljuje se onim meštanima Srbobrana, koji su svojim aktivnostima učinili mnogo za lokalnu mađarsku zajednicu.

Angela Robotka, predsednica, Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Aranj Janoš", Srbobran: „Dobitnici nagrade su sveštenik Peter Sarvaš i časne sestre Jacinta i Marieta. Oni ovde služe za ovu crkvu već 40 godina, a časne sestre čak i više od toga. Mogu da kažem da su veoma dobro obavili posao."

Ovogodišnji dobitnici nisu mogli da prisustvuju misi iz zdravstvenih razloga, pa je u njihovo ime nagrade primila Marija Šarolta Vickoš, časna sestra rodom iz Srbobrana. Svečanoj misi prisustvovali su, između ostalih, javne ličnosti, kao i predstavnici pravoslavne crkve.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen