Ugrás a tartalomra

Budimpešta: Ištvan Pastor predstavio rezultate izbora

Budimpešta: Ištvan Pastor predstavio rezultate izbora

Budimpešta: Ištvan Pastor predstavio rezultate izbora

 Arpad Janos Potapi čestitao Savezu vojvođanskih Mađara i njegovom predsedniku Ištvanu Pastoru na postignutim izbornim rezultatima.

Državni sekretar odgovoran za mađarsku nacionalnu politiku na konferenciji Instituta za istraživanje nacionalnih politika u  Budimpešti je rekao da je veliki uspeh što je stranka uspela da se obrati mladima. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je naglasio da su se vojvođanski Mađari ponovo pronašli i udružili.

Najbolja kampanja je sam rad – rekao je na konferenciji Arpad Janoš Potapi. Državni sekretar odgovoran za nacionalnu politiku Mađarske je dodao, da zbog toga kampanja za sledeće izbore počinje već sutra i važno je da se sistem političkih institucija sačuva i ojača. Mađarski nacionalni savet takođe je dao značajan doprinos – naglasio je političar i dodao da je ovo pokazalo da mađarski narod želi da se započeti posao – za koji je i mađarska vlada pružila podršku – nastavi i da je celo mađarsko društvo smatralo važnim da glasa.

“U životu Mađara, svaki glas je od istorijskog značaja, to je slučaj i na aktuelnim izborima. Ako se dobro sećate, pre četiri godine, na izborima za nacionalno veće smo takođe rekli da je SVM postigao istorijski uspeh i da nikada nije postigao tako lep rezultat. Sad smo to nadmašili i opet možemo reći da smo postigli istorijski uspeh i da SVM nije nikad postigao tako dobar rezultat. Čestitam na ovome, ne znam da li ovo možemo još više nadmašiti.”

Bili smo korisnici neviđene spoljne podrške koja je dolazila iz svih pravaca i dala dodatnu energiju – rekao je Ištvan Pastor na konferenciji. Predsednik SVM-a je naglasio da su ih podržali mađarski premijer, predsednik parlamenta, ministri, državni sekretari, šefovi institucija, prijatelji, poznanici a to je bilo praćeno snažnom medijskom podrškom koje u njihovom pogledu nikad nije bilo. Zato je važno jer je potvrdilo težinu izbornog uloga.

“Možda nije preterivanje reći da ovi izbori imaju ili su imali nacionalno političku dimenziju. S obzirom na izbore iz prošlog perioda, rezultate i ishod izbora, umajući u vidu izborne bitke koje su pred nama, možda je preterano, ali ja sam jučerašnji dan doživeo kao da je ispit opstanka negovane i važne nacionalne politike. U tom smislu je jučerašnji dan bio nesvesno težak.”

Između ostalih, Jene Hajnal predsednik MNS-a je takođe mnogo učinio da se postigne uspeh, založio se za stvar – rekao je predsednik SVM-a, ali pored Jenea Hajnal, svi su stali u borbene redove – rekao je Ištvan Pastor. Dodao je da je poslednjih godina izrasla nova generacija, tako da je SVM mogao da na liste postavi mlada lica. Ponovo smo uspostavili mađarsko nacionalno jedinstvo u Vojvodini, rekao je on. Stranka je bila zastupljena u 31 opština, a u 23 je uspela da sastavi samostalnu listu.  SVM ima ukupno 170 mandata na opštinskom nivou, ranije je to bilo 114, odnosno 109 na prethodnim izborima.

Pitanje izbora u Subotici je istaknuto iz više razloga, sastavljen je najbolji mogući spisak pokretačke snage, na njemu su najbolji mogući Subotičani i krenuli su sa ozbiljnim programom – rekao je Ištvan Pastor.

“Bilo nam je jasno da ne možemo da pobedimo sa 30 postotnim udelom stanovništva. Ali takođe je bilo jasno da ima smisla pokrenuti 30 procenata i da ima smisla zvati ljude koji su se odselili iz Subotice, a žive u Segedinu i na sve strane, jer je to tako snažan i oštar poziv na koji svi dolaze kući. I opet smo se oduševili i opet smo pomislili da je ono što predstavljamo važno ne samo za Mađare već možda i za ostale. Opet smo morali da se razočaramo.”

SVM će imati 22 predstavnička mesta u subotičkom Gradskom veću, a to je dvostruko više nego prethodnih godina. Stranka je takođe udvostručila broj osvojenih mandata na republičkom i pokrajinskom nivou.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír