Ugrás a tartalomra

Ištvan Pastor: Istorijski uspeh SVM-a na izborima

Ištvan Pastor: Istorijski uspeh SVM-a na izborima

Ištvan Pastor: Istorijski uspeh SVM-a na izborima

 Postigli smo rezultate i broj mandata koji već dugo nismo imali. To nije samo uspeh SVM-a, već čitave mađarske zajednice, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

U intervjuu za jutarnji program Panon RTV-a on je rekao da najverovatnije na nivou države imaju devet mandata, a da su udvostručili svoje mandate u pokrajinskoj Skupštini.

„Još uvek ne raspolažemo konačnim rezultatima i brojkama. Očekujemo da u republičkoj Skupštini imamo devet mandata koliko smo poslednji put imali 1993. godine u zoru parlamentarizma i kada je u Vojvodini bilo 150 hiljada Mađara više. Možda se brojke promene i dobijemo osam mandata, ali to u osnovi ne menja ove tvrdnje. Naš uspeh na republičkom i na pokrajinskom nivou nije samo istorijski, već i veliko iznenađenje" rekao je Ištvan Pastor.

Lider SVM-a rekao je da još nije bilo reči o postizbornoj koaliciji sa SNS, samo je sa Aleksandrom Vučićem razmenio kratke poruke. Očekuje da će do razgovora doći kada predsednik države bude razgovarao sa svim predsednicima stranaka koje su prošle cenzus. „Ukoliko postoji spremnost, nastavili bi saradnju iz prethodnih godina koja se potvrdila da je dobra za obe strane, dobra i za odnose dve države, te ne vidim razloga zašto ne bi bila nastavljena, posebno nakon ovih rezultata" rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a prethodnog dana boravio je u Mađarskoj gde se susreo sa premijerom Viktorom Orbanom i nizom mađarskih političara, javnih radnika i medija i govorio o rezultatima izbora u Srbiji, koji su bili značajni sa stanovništa čitave nacije. „Izbori su bili i snažno nacionalno pitanje o tome da li možemo da opstanemo, da osnažimo zajedničku veru i dobijemo potvrdu nacionalne politike koju izgrađujemo" rekao je Pastor. Činjenica da je SVM potvrdio svoje mesto u zakonodavnom telu Srbije jeste važna poruka koja prelazi granice države, rekao je predsednik SVM-a.

Gostujući na Subotičkom mađarskom radiju u okviru Panon RTV-a, Pastor je rekao da su posebno zanimljivi i važni rezultati lokalnih izbora, jer se neposredna životna pitanja građana uređuju upravo na nivou lokalne samouprave.

Savez vojvođanskih Mađara imao je samostalnu izbornu listu u 23 lokalne samouprave, a u osam je bio u koaliciji. U svim mestima gde je bio u koaliciji, dobili smo po jedan mandat, tako da u tim samouprava imamo ukupno osam mandata, podsetio je Pastor.

„Na lokalnim izborima SVM je dobio 70 hiljada glasova, što je broj glasova koji nikada ranije nije ostvaren. Zahvaljujući tome na lokalu SVM ima 164 mandata, u poređenju sa pre četiri godine kada je imao 109 mandata. U opštinama Kanjiža, Senta i Bačka Topola imamo veliku ili apsolutnu većinu i u njima smo sačuvali poziciju. U Malom Iđošu je situacija neobična, imamo podjednak broj mandata sa Srpskom naprednom strankom, dok SPS ima jedan mandat" naveo je Pastor, i dodao da u Bečeju imaju tri puta više mandata nego pre četiri godine, a slična situacija je i u Adi. Izrazio je uverenje da su sa tim pokrenuli procese i da sa jakim snagama ulaze u rad lokalne samouprave.

Ištvan Pastor je rekao da posebno želi da govori o Subotici, gde birači treba da budu ponosni na ono što su uradili predstavnici mađarske zajednice, koji su dobili trećinu glasova, odnosno maksimum glasova biračkog tela. SVM sada u gradskoj skupštini ima 22 mandata, u odnosu na 11 u prethodnom sazivu, i Pastor je rekao da će u skupštinu ući prvih 22 imena sa liste i naporno raditi za ono što za šta su dobili legitimitet od birača.

„Ostvarili smo pravo da se izjednačimo, da kažemo da smo i mi građani ovog grada i pokazali smo da smo tu i šta nam je važno. Iz pozicije sa 22 odbornika možemo da ostvarimo ciljeve koje smo postavili u kampanji, Subotica će sa ovom listom biti jača, a to je dobro ne samo za nas, već za sve. Pogrešno je smatrati da je ovo lično upereno protiv nekoga, umesto videti snagu koja će voditi grad. Potcenili su i pokušali da ponize, međutim, glasači su rekli: manje nas je, možda retko dolazimo u centar i ne sedimo po kafićima, ali neka nas niko ne potcenjuje. Ovo je i naš grad, i to se videlo i na biralištima. To treba da nas ispuni ponosom" rekao je Pastor.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír