Ugrás a tartalomra

Több száz személyes találkozás Vajdaság szerte

Pásztor Bálint: Annak érdekében dolgozunk, hogy az elkövetkező időszakban is legyen magyar jövő Vajdaságban
Több száz személyes találkozás Vajdaság szerte

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége tagjainak, valamint a párt köztársasági és tartományi választási jelöltlistái befutó helyein szereplő képviselőinek jelenlétében tartotta meg kampányértékelő, illetve kampányösszegző sajtótájékoztatóját dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke és köztársasági listavezetője. Amin a vajdasági magyar közösség és a VMSZ keresztülment az elmúlt hat hétben, az soha sehol nem fordult elő, jegyezte meg Pásztor Bálint. Hozzátette, sehol nem történt meg, hogy egy politikai közösség és politikai párt néhány nappal a választási kampány kezdete előtt elveszítette elnökét. A körülmények ellenére a VMSZ becsületesen, tisztességesen és a legjobb tudása szerint dolgozta végig az elmúlt hat hetet, hangsúlyozta Pásztor Bálint. Rámutatott, mindazonáltal a munkamódszer a kampány ideje alatt sem különbözött sokban az egyébként jellemzőtől, hiszen a VMSZ politikusai a választási kampányon kívüli időszakokban is az emberek közé mennek, rendezvényeken, közösségi találkozókon vesznek részt. „Amikor viszont kiírják a választásokat, kötelességünk megpróbálni mindenkit megszólítani és minden településre eljutni, hogy mindenkivel beszélgethessünk és mindenkinek a problémáját meghallgathassuk, illetve ez utóbbiakra megoldást próbáljunk felkínálni” – emelte ki a VMSZ megbízott elnöke.

Emlékeztetve a köztársasági parlamenti választás kiírását követően kezdődő folyamatokra rámutatott, hogy november 6-án egy nap leforgása alatt 11 355 támogatói aláírást gyűjtöttek össze a listaállításhoz. Még soha nem sikerült ennyire rövid idő alatt ennyi aláírást összegyűjteni, ezért köszönet jár a polgároknak, hangsúlyozta Pásztor Bálint. Hozzátette, valamivel később a tartományi választás vonatkozásában néhány óra leforgása alatt 6 526 aláírást gyűjtöttek össze. Rámutatott, a Vajdasági Magyar Szövetség–Elnökünkért, Közösségünkért, a Jövőért! elnevezésű jelöltlisták mindkét szavazólapon a hatos számmal vesznek részt a választásokon.

– Olyan választási eredményt szeretnénk elérni, amire apám, Pásztor István is büszke lehetne. Mint ahogyan az Ő elnökségének ideje alatt, úgy most is a közösségért és a jövőért dolgozunk. Annak érdekében tevékenykedünk, hogy az elkövetkező időszakban is legyen magyar jövő Vajdaságban. Azért dolgozunk, hogy a vajdasági magyarok meg tudjanak kapaszkodni, magyarként maradhassanak meg szülőföldjükön, de fejlődni is tudjanak. November 10-én Magyarország miniszterelnökével találkoztam, ekkor megerősítettük a Fidesz és a VMSZ, illetve a magyar kormány és a VMSZ szövetségét. Emellett három konkrét témáról beszélgettünk, azóta, azaz 18 nap leforgása alatt, mindhárom tárgyalt ügy megoldódott. November 20-án elkezdett egész nap működni a Horgos–Röszke 2 közúti határátkelő, november 23-án Magyar Levente miniszterhelyettes jelenlétében két új pályázati kiírást hirdettünk meg a Prosperitati Alapítvány menedzselésében, összesen 4 milliárd forint értékben a kisvállalkozók és a mezőgazdasági kistermelők számára, majd november 28-án utasbarát menetrenddel Szeged és Szabadka között elindult a vasúti személyforgalom. Ami a számokat illeti, az elmúlt hat hétben összesen 354 rendezvényen vettünk részt, azaz ennyiszer beszélgettünk az emberekkel. Mindezt 74 településen, Ürményházától Doroszlóig, egész Vajdaságot bejárva – taglalta Pásztor Bálint.

A VMSZ megbízott elnöke a folytatásban arról beszélt, hogy a párt idei kampányát nagyon erőteljes magyarországi részvétel jellemezte. Szavai szerint ez azért fontos, mert szemlélteti, hogy a kilencvenes évek vérzivataros korszakát követően talán legnehezebb időszakban a vajdasági magyar közösség és a VMSZ nincsen egyedül. Mint rámutatott, a VMSZ az elmúlt néhány hétben 11 magas rangú magyarországi tisztségviselőt, illetve ismert közéleti szereplőt látott vendégül, holnap, csütörtökön pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét várják. A VMSZ nincs egyedül, nem árvult el, egységesen dolgozott az elmúlt hetekben, magyarországi támogatásra is számíthatott, valamint összmagyar összefogást tapasztalt, emelte ki Pásztor Bálint.

– Arra számítunk, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt egység vasárnap a szavazóhelyeken is megmutatkozik. Arra számítunk, hogy a magyar közösség egységes lesz, de azoknak a támogatására is számítunk, akik számára politizálási stílusunk, valamint a normalitás, amit az elmúlt másfél évtizedben képviseltünk, fontos. Arra számítunk, hogy a köztársasági választáson az egyetlen magyar és egyetlen vajdasági jelöltlistaként sok polgártársunk támogatását és bizalmát elnyerjük. Ha így lesz, akkor folytatni tudjuk az eddigi munkát. Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy az általunk képviselt ügyek senki más számára nem fontosak, legyen szó kisebbségi jogérvényesítésről, vagy infrastrukturális beruházásokról, gazdaságfejlesztésről, közösségépítésről és Vajdaság autonómiájáról. Arra szeretném kérni a vajdasági magyarokat és azokat, akik számára fontos Vajdaság jövője, hogy vasárnap, december 17-én menjenek el szavazni, tüntessenek ki bennünket bizalmukkal és mindkét szavazólapon karikázzák be a hatost – fogalmazott Pásztor Bálint.

Pásztor Bálint az elmúlt napokban magyarországi sajtószereplései alkalmával, valamint közösségi oldalán ugyancsak, arra kérte a külföldön, elsősorban Magyarországon élő vajdasági magyarokat, hogy vasárnap jöjjenek haza szavazni. Válaszolva lapunk kérdésére, hogy milyen érvekkel győzné meg az életvitelszerűen külföldön élő vajdasági magyarokat, hogy jöjjenek haza voksolni, kiemelte: arra kérem a Magyarországon élő, Szerbiában szavazati joggal rendelkező polgárokat, hogy Advent harmadik vasárnapján jöjjenek haza, látogassák meg családjukat és menjenek el szavazni. „Ezzel az itthon maradottakat, saját hozzátartozóikat, rokonaikat, felmenőiket támogatják, valamint hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy például a szórványban a jövőben is lehessen 5 fővel osztályt nyitni, vagy ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztési program folytatódhasson, de ahhoz is, hogy a magyarok lakta helyi önkormányzatokban az infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket támogattatni tudhassuk köztársasági és tartományi forrásokból” – taglalta Pásztor Bálint. Aláhúzta, abban bízik, hogy nagyon sok Magyarországon élő vajdasági magyar méltányolja a felsorolt érveket és hazajön leadni a szavazatát.

Másik kérdésünk a Nézőpont Intézet vezetőjének múlt heti azon értékelésére vonatkozott, hogy a VMSZ „királycsináló” párt lehet. Ezzel kapcsolatban kifejtette, a VMSZ szeretné a lehető legtöbb szavazatot megszerezni. Köztársasági és tartományi szinten a párt ezúttal is önállóan vesz részt a választásokon és önállóan kéri a szavazók támogatását, nem bújik mások mögé. Emiatt fontos, hogy az önálló magyar érdekképviselet minél nagyobb támogatással rendelkezzen, emelte ki. Rámutatott, a választásokat követően a képviselt célok megvalósításának érdekében koalíciós együttműködésben gondolkodnak, ám mint eddig, ezúttal is az egyenrangúság elvével összhangban. Az, hogy a többi párt, illetve többi jelöltlista mennyi szavazattal rendelkezik majd és a parlamenti matematika mit mutat majd, ebben a pillanatban másodlagos, nyomatékosította. Pásztor Bálint szavai szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy a VMSZ az egyedüli magyar és egyedüli vajdasági listaként a lehető legjobban szerepeljen a választásokon, ehhez kérik a szavazók támogatását.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika