Ugrás a tartalomra

Hogy az egészségügyben is oda tudjunk szólni

A diabétesz nem gyógyítható, de helyes életmóddal és szükség esetén gyógyszerek alkalmazásával karban tartható
Hogy az egészségügyben is oda tudjunk szólni

Cukorbetegség címmel egészségügyi előadást tartottak hétfőn Kúlán a Népkör Magyar Művelődési Központban. A vetítéssel egybekötött előadás bevezetőjében dr. Bajai Bálint Csilla, sürgősségi szakorvos elmagyarázta, hogy mit takar a diabétesz elnevezés, ismertette a betegség fajtáit és tüneteit.

− A cukorbetegség, más néven diabétesz egy szénhidrát-anyagcserezavar, azon belül a glükóz feldolgozási zavara. Két fő típusa van, az egyik a döntően életmódbeli tényezőkre visszavezethető 2-es típusú diabétesz, ez összességében a diabéteszes esetek 90 százalékát teszi ki. A másik az autoimmun okok miatt kialakuló 1-es típusú diabétesz ritkább, de gyakorisága jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban: a fejlett országokban 30 év alatt megháromszorozódott a gyakorisága – mutatott rá a szakorvos. A tüneteket illetően kifejtette, a betegségnek több tünete van, pl. az acetonszagú lehelet, hányás, gyorsabb légzés, hányinger, testsúlycsökkenés, gyakori vizeletkiválasztás stb. Kiemelte, a legrosszabb az egészben, hogy a 2-es típusú cukorbetegség az esetek többségében lappangva alakul ki, tünetei sokáig nincsenek.

− Ennél a típusú cukorbetegségnél a legfontosabb az életmód, ami megfelelő diétát és rendszeres testmozgás jelent. A túlsúly csökkentése nagyon fontos, ugyanis akin súlyfelesleg van, annak a béta-sejtjei nem képesek elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy elérjék az egyensúlyi állapotot. Az életmódra való odafigyelés mellett szükség lehet gyógyszerekre is. Az egyes gyógyszereket esetenként önmagukban, de többnyire kombinálva adják az orvosok. A rendszeres vércukormérés nagyon fontos annak érdekében, hogy a terápiát jól meg lehessen tervezni. Mindent összegezve a diabétesz nem gyógyítható, de helyes életmóddal és szükség esetén gyógyszerek és inzulin alkalmazásával karban tartható – mondta többek között dr. Bajai Bálint Csilla.

Az előadáson résztvevőkhöz Hugyik Karolina tartományi jelölt is szólt, aki elmondta, a Népkör a kúlai és környékbeli magyarság második otthona.

− Mi itt Kúlán gyakran tartunk egészségügyi témájú előadásokat. Ez segítséget nyújt sokaknak, hiszen nehezen szánja rá magát az ember, hogy orvoshoz forduljon, és általában már csak akkor teszi ezt meg, ha tüneteket is produkál. A gyógyulási esélyek viszont sokkal jobbak, ha időben tesszük, de a legjobb, ha megelőzzük a bajt, és azért is hasznosak ezek a találkozók. Tekintettel arra, hogy vasárnap választások lesznek, arra is felhívjuk a jelenlévők figyelmét, hogy éljenek választói jogukkal, és szavazzanak a magyarok érdekképviseletére, a VMSZ listáira, amely mindkét lapon a 6-os számú lesz.

Dr. Bagi Bojan tartományi jelölt szerint az emberek egészsége és az egészséghez való viszonya a koronavírus-járványt követően átértékelődött.

− Emiatt sokszor olyan helyzetben vagyunk, hogy nem tudunk csupán az interneten pontos információt kapni az állapotunkról, a betegségről, amely érdekel bennünket, hiszen az interneten nagyon sok olyan információ van, ami nem pontos. Ezzel szemben az emberi szó, az emberek közötti kapcsolatok − így ma este például szakembertől kaptunk információkat − nagyon fontosak a mindennapi élethez. Ahhoz, hogy mit fogunk tenni, hogy kell viselkedni különböző helyzetben, hogy fel tudjuk ismerni a betegséget és a szövődményeket. Hogy ilyen, és ehhez hasonló lakossági fórumokat tudjunk szervezni, ahhoz, hogy az egészségügyben is oda tudjunk szólni és az emberek érdekeit képviselni, nagyon fontos, hogy vasárnap, december 17-én mindenki elmenjen szavazni, és szavazatát a Vajdasági Magyar Szövetség 6-os számú listájára adja le.

Az előadás végén a résztvevőknek lehetőségük volt ingyenes vércukorszint-mérésre.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.L.
Többi hír