Ugrás a tartalomra
2023.11.21 - 15:19

Együtműködéssel megvalósulnak a célok

Megmaradásunként összefogásra van szükség, hangzott el a Szenttamáson tartott lakossági fórumon
Együtműködéssel megvalósulnak a célok

 

Mezőgazdasági lakossági fórumot tartott hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási községi szervezete, amelyre meghívást kapott Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági-fejlesztési Alap igazgatója és Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár. A lakossági fórumot megelőzően a vendégek a helyi eredményekről hallhattak összefoglalót, megtekintették a Jovan Jovanović Zmaj iskolában működő napközit, egy könyvelői irodát és jártak egy helyi termelőnél is.

Az iskola napközijében Kraszulyák Kuszli Melinda ügyeletes tanító elmondta, reggel fél 7-től délután fél 5-ig fogadják a diákokat, a szülők pedig úgy hozzák és viszik őket, ahogyan azt a munkabeosztásuk engedi.

 

 

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában két éve sikeresen működik a kétnyelvű napközi (Fotó: Paraczky László felvétele)

‒ Eddig csak egy váltásunk volt, az idei tanévtől viszont már 40 napközis diákunk van és két váltásban fogadjuk őket. Együtt tanulunk, közösen megcsináljuk a házi feladatot és fontos az is, hogy a gyerekek naponta meleg ebédet kapnak – mondta Melinda.

A látogatást követően Brasnyó Nándor, a VMSZ községi szervezetének elnöke elmondta, Szenttamáson igen sok vállalkozó és mezőgazdasági termelő pályázott a Prosperitati Alapítványnál, továbbá a megfelelő tartományi és köztársasági pályázatokon, a párt helyi szervezetének tagjai mindenben igyekeztek támogatást nyújtani számukra.

‒ Támogatjuk a lakossági fórumokat, hiszen ilyenkor közvetlenül is találkoznak a gazdák és a polgárok a magyarság képviselőivel, továbbá több olyan pozitív ötlet és kezdeményezés is elhangzik, ami megvalósítható. Külön kiemelném, hogy a párt helyi szervezete és a Magyar Nemzeti Tanács kiváló együttműködésének köszönhetően két évvel ezelőtt a Jovan Jovanović Zmaj iskolában, idén szeptemberben pedig a tuki városrészben található színmagyar óvodában sikeresen beindult a napközi. Mindkét dolog jelentős a magyar dolgozó szülők szempontjából, hiszen felügyelet alatt vannak a gyerekek. Mindez azt bizonyítja, hogy összefogással minden cél elérhető – mondta a szenttamási szervezet elnöke.

Balázs Végel Elvira 18 évig könyvelőként egy magáncégnél dolgozott, 2020 májusában viszont saját vállalkozásba kezdett és könyvelői irodát nyitott.

‒ Az iroda felszerelését és a bútorzatot a Prosperitati Alapítvány segítségével sikerült megvásárolni, mellettem pedig még két dolgozó számára van munkalehetőség – mondta Elvira.

Az irodát követően a vendégek és vendéglátóik Blazsanyik Csaba termelőt keresték fel, aki elmondta, a gimnáziumot követően kezdett el mezőgazdasággal foglalkozni:

‒ A termelési körben a búza, a szója a kukorica és az árpa szerepel, más kultúrákkal egyelőre nem próbálkozunk. Több alkalommal is sikeresen pályáztam a Prosperitati Alapítványnál, talajelőkészítővel, permetezőgéppel, egy kisebb traktorral és termőfölddel bővült a meglévő gazdaság – mondta Csaba.

A helyi Hagyományápoló Klub begluki helyiségében tartott mezőgazdasági lakossági fórumon először Ótott Róbert szólalt fel, aki elmondta, fontos tudni, hogy a gazdák előszámlával és számlával is tudnak pályázni, és hogy évente közel 2500 kisgazdaságot támogatnak.

‒ A tavalyi aszályos évet követően idén különös hangsúlyt fektettünk az öntözésfejlesztésre, így idén erre a célra mintegy 500 millió dinárt tudtunk szétosztani közel 700 gazdának. Ami pedig a kapcsolható eszközöket illeti, az előző években csak minisztériumi szinten lehetett számlával pályázni, három éve viszont tartományi szinten is pályázhatnak, akár előszámlával is – fogalmazott a Ótott Róbert. Kiemelte, a tartományi mezőgazdasági titkárság a 40 évnél fiatalabb gazdákat minden egyes pályázatnál külön kedvezményezett kategóriaként ismerik el.
Dr. Molnár Viktor emlékeztette a jelenlévőket, hogy tíz évre visszamenőleg a téli-tavaszi időszakban mezőgazdasági találkozók keretében ismertetik a gazdákkal a folyó évre vonatkozó pályázati lehetőségeket:

‒ 2016-ban mindössze 6-7 pályázata volt az alapnak, tavaly és az idén viszont már 13 kölcsönvonal alakult ki. Mindig adtunk hozzá olyan lehetőségeket, amelyekre egyrészt igény van a terepen, másrészt az adott aktuális helyzet is megkívánta. Többek között kialakítottunk egy olyan irányvonalat, ahol reproanyagot, tehát műtrágyát, vetőmagot, vegyszert lehetett előre vásárolni, nagyon nagy volt az igény a termelők részéről. Láttam továbbá, hogy a kisebb termelők esetében van igény a kedvezményes földvásárlásra, erre is lehetőséget nyújtottunk, így egy százalékos kamatláb mellett, egyéves türelmi idővel és többéves lefizetésre immár második éve termőföldet is lehet vásárolni – mondta többek között Molnár Viktor.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár felszólalásában rámutatott, az, hogy a lakossági fórumon jelen van a falugazdász, továbbá a helyi önkormányzat, a tartományi és a köztársasági képviselők azt bizonyítsa, hogy szakmailag és felkészültség szempontjából mindannyian tudják mi a helyzet a terepen.

‒ Mindez hozzásegít bennünket ahhoz, hogy meghozzuk a szükséges döntéseket a mezőgazdasági minisztériumban is. Bármilyen fajta döntésről van szó, akár a támogatásokkal, akár más agrárpolitikai intézkedésekkel kapcsolatban, nekünk van hova visszanyúlni és van honnan táplálkozni – fogalmazott az államtitkár.

Juhász Attila elmondta azt is, hogy a mezőgazdasági minisztérium idei költségvetése közel 105 milliárd dinár, ebből kb.100 milliárd dinár kerül kifizetésre a gazdáknak. 20 hektárról 100 hektárra növelték a területalapú támogatást és 9 ezer dinárról 18 ezer dinárra emelték. Január 1-től 50 dinárral olcsóbb lesz minden gazda számára az üzemanyag, az idei évben eltörölték a vízlecsapolási illeték felét, jövőre pedig az illeték megszűnik.

A december 17-én sorra kerülő választásokról bővebben Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke a jelenlévőknek többek között elmondta, a mezőgazdasági csapat rendszeresen, a választási kampányban pedig intenzívebben szerveznek közösségi esteket Vajdaság-szerte.

‒ Ezeket a találkozókat interaktívra tervezzük, tehát mi egy részről bemutatjuk a választási programunkat, elképzeléseinket, illetve a lehetőségekről beszélünk és az előttünk álló időszakról, ezáltal arra kérve a polgárokat, hogy december 17-én ne feledkezzenek meg arról, hogy választások vannak. S hogy az egyetlen önálló magyar listaként ki, ha nem a VMSZ az aki képviselni tudja az itteni magyarság érdekeit. Ilyenkor az adott településen meglátogatunk egy-egy vállalkozót, vagy mezőgazdasági termelőt, aki már az elmúlt időszakban próbálkozott és sikeresen pályázott. Elbeszélgetünk vele a további lehetőségekről, arról, hogy hogyan tudja fejleszteni a saját vállalkozását, elsősorban azzal a céllal, hogy itthon maradjunk meg a szülőföldünkön és itt találjuk meg a boldogulást – mondta Kovács Elvira.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paraczky László