Ugrás a tartalomra

Egészségügyi lakossági fórumot szerveztek Ürményházán

Egészségügyi lakossági fórumot szerveztek Ürményházán

 A falu szülötte, dr. Úri Emese tartott előadást a cukorbetegségről, a magas vérnyomásról és a daganatos megbetegedésekről. Mindenekelőtt a szűrővizsgálatok fontosságát emelte ki.

A mintegy ötszáz lelket számláló kis szórványközösségben kétszer hetente van orvosi rendelés. A vérvételt és szakorvosok által végzett vizsgálatot már Zichyfalván lehet elvégezni, ha komolyabb a probléma, akkor Versecen. Ezért volt érdeklődés az egészségügyi lakossági fórum iránt. A helyi gyógyszerész a jelenlevőknek vérnyomást mért és ellenőrizte a vércukorszintet.  

Kancsár Ida, Ürményháza: „Ennek most nagyon örültünk, hogy dr. Úri Emese, a falunk szülöttje és mindenkit ismer, még a falunkat is úgyhogy nagyon köszönjük neki, hogy itt volt.”

A jelenlevők nemcsak kérdéseket tettek fel és tanácsot kértek, hanem ajánlatokkal is kaptak, hogyan lehet természetes olajokkal és gyógynövényekkel kezelni egyes problémákat.  

Pintér Anna-Mária, tartományi parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Mivel láttuk, hogy nagy érdeklődés van aziránt, hogy ezt folytassuk és újra megszervezzük, így megbeszéltük azt Emesével, hogy hajlandó újra eljönni, haza jönni és ezt külön, egyénileg megszervezni úgy, hogy egyéni szűréseket is végezzen az érdeklődőkkel, mert biztos, hogy más az a viszony is a beteggel, amikor saját, itthoni embernek el tudja mondani a problémáit.”

Faluhelyen megoldható, hogy a saját termelésben előállított zöldségféléket és állati eredetű élelmiszert fogyasszák az emberek. Fontos, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen - hangsúlyozta ki Dr. Úri Emese.  

Dr. Úri Emese, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Sajnos, népbetegségnek számít. A cukorbetegségről beszéltem, a magas vérnyomásról és a különböző rosszindulatú betegségekről. Itt elsősorban az életmód változtatás, illetve az egészséges életvitelnek a fontosságát próbáltam kihangsúlyozni, tehát az egészséges étkezés, minél kevesebb szénhidrát, minél kevesebb mesterséges, kezelt élelmiszert használjunk.”

A modern társadalomban az egészségtelen táplálkozás és a stresszhelyzet okozta betegségeket az orvosságok, kezelések mellett a szavakkal is lehet gyógyítani, az embereket tanácsokkal rávenni a helyes életmódra.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika