Ugrás a tartalomra

Dr. Stojšić Milosavljević Anasztázia: Olyan csapat képviselje a magyarságot, akik odafigyelnek az igényeinkre

A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG TARTOMÁNYI KÉPVISELŐJELÖLTJE
Dr. Stojšić Milosavljević Anasztázia: Olyan csapat képviselje a magyarságot, akik odafigyelnek az igényeinkre

Ahogyan köztársasági szinten, tartományi szinten is december 17-ére írták ki az előrehozott parlamenti választásokat. Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének elhalálozását követően a legidősebb képviselőt november 6-án megválasztotta a vajdasági parlament házelnöknek. Momo Čolakovićnak már a következő ülésen, november 16-án, lényegében csak egy fontos feladata volt: feloszlatni a tartományi parlamentet és ezzel kiírni a választásokat ugyanarra a dátumra, amikor a köztársasági rendkívüli parlamenti voksolás is zajlik majd. A tartományi parlamentben 120 képviselői helyért folyik a választási megmérettetés, és ahogyan állami szinten, itt is a részarányos elv, vagyis a jelöltlistás szavazás alapján szereznek mandátumot a képviselők. A kisebbségi pártok esetében természetes küszöböt és egyharmaddal növelt kedvezményes szorzót alkalmaznak, a többségi pártok és koalíciók esetében háromszázalékos a parlamenti küszöb.

Dr. Stojšić Milosavljević Anasztázia óbecsei származású, jelenleg Újvidéken él. Belgyógyász kardiológus a kamenicai Szív- és Érsebészeti Intézetben, ahol főorvosi beosztásban végzi munkáját. Az iszkémiás és a szívizom betegségek mellett ritka betegségekkel is foglalkozik. Ezenkívül tanár az Újvidéki Orvostudományi Kar Belgyógyászat-Kardiológiai Tanszékén, ahol orvostanhallgatók tanításával, orvosok szakosításával és kiképzésével is foglalkozik. A Szerbiai Kardiológiai

Társaság elnöke, valamint több hazai és külföldi orvosi társaság tagja.

Az elmúlt három évben a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság segédtitkára.

 Az elmúlt években jelentős beruházások és fejlesztések valósultak meg a kamenicai Szív- és Érsebészeti Intézetben, milyen szerepe volt ebben a tartományi kormánynak, illetve a VMSZ-nek?

– A tartományi kormánynak köszönhetően a beruházások a kamenicai Szív- és Érsebészeti Intézetben a folyamatban lévő építkezésekkel és a kórházkapacitás bővítésében nyilvánulnak meg. Ezekkel a fejlesztésekkel bizonyítja a kormány a prioritásait, amelyek a régió szükségleteivel is megegyeznek.

Bővül a kardiológiai részleg, illetve a kórház ellátóképessége a legnehezebb betegek számára. A

szívelégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására pedig a transzplantációs program is beindul majd. Fontos kiemelni, hogy több beteget tudunk kivizsgálni, gyógyítani, illetve a műszereinket és gépi berendezéseinket is felújítják.

A VMSZ-nek és Pásztor István elnök úrnak köszönhetjük a beruházásokat. Az ő közbenjárásának köszönhetjük azt a lehetőséget is, hogy az utóbbi két évben elmélyültek kapcsolataink a világhírű budapesti Semmelweis Egyetemmel. Kétszer is alkalmunk volt az egyetem rektorát, dr. Merkely Bélát vendégül látnunk a kongresszusainkon, ahol előadásokat is tartott. Ő segíti az újvidéki egészségügyi tudományos munkások kiképzését Budapesten. Ez nemcsak a dolgozóknak, hanem a rászorulóknak is sokat jelent, mert gyógyítási lehetőségeinket és tudásunkat is bővíti.

Más felsőoktatási intézmények, egyetemek és főiskolák támogatása, infrastrukturális fejlesztése és a hallgatók számára biztosított erőforrások növelése is megtörtént a közelmúltban.

A kutatásfejlesztés nagyon fontos szempont volt és lesz is, amit a felsőoktatási titkárság eddig is szorgalmazott, főként a kutatásfejlesztési projektek támogatásával.

 Milyen előrelépés történt a szakorvosi vizsgálatokra vonatkozó várólista lerövidülése érdekében?

 – A kamenicai Szív- és Érsebészeti Intézet Vajdaságban az egyedüli terciális intézmény, ahol a legnehezebb

betegeket vizsgáljuk és gyógyítjuk. Sajnos országszerte nagy az igény kardiológusokra, szívsebészekre, és más intervenciós beavatkozást végző orvosokra. Várólista még mindig van, de sokkal rövidebb a várakozási idő, mint egy vagy két évvel ezelőtt. Az intézetben nemcsak a listán lévő betegeket kezeljük, hanem az összes sürgősségi esetet is ellátjuk Vajdaság egész területéről. Ezeknek a számát viszont nem tudhatjuk előre.

Az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó is két műszakban dolgozik, hogy minél több beteget el tudjunk látni.

Ki kell emelni a szűrővizsgálatok fontosságát is, hiszen a megelőzés az iszkémiás betegségeknél a legfontosabb.

 Miért tartja fontosnak a magyar érdekképviseletet a tartományi parlamentben?

– A vajdasági parlament egy egyedi parlament Európában is a többnyelvűsége miatt. Az itt történő folyamatokban a magyar nemzetiségű és magyar nyelven beszélő emberek jelenléte a történelem tiszteletben tartása szempontjából is fontos, hiszen ők a honfoglalás óta lakják ezt a területet.

Pásztor Istvánnal az élen, az utóbbi pár évben történelmi jelentőségű és fontosságú ötleteket kezdeményeztek, illetve valósítottak meg a vajdasági parlamentben. Azt gondolom, hogy ezek a döntések az egész ország számára jelentősek, hiszen túllépve a tartományi határokat hidat

teremtettek a világgal, ezt mindenki kénytelen beismerni.

A VMSZ csapata a különböző etnikai és kulturális csoportok közötti együttműködést és párbeszéd előmozdítását is szorgalmazza. Ezt a kiváltságos helyzetet nekik köszönhetjük. A csapatmunka gyümölcse, aminek reméljük, hogy lesz jövője is a társadalmunkban. Mi, egészségügyi dolgozók megszoktuk, hogy csoportban dolgozunk ahol van felelősség és hierarchia is. Mindenkinek megvan a feladata, ugyanakkor odafigyelünk és kiegészítjük egymást. Úgy vélem, a legfontosabb, hogy egy olyan csapat képviselje a magyarságot, akik odafigyelnek az igényeinkre és pótolni akarják a hiányokat.

 Tartományi képviselőként mire szeretne hangsúlyt fektetni a jövőben?

– Az egészségmegőrzés támogatása nagyon lényeges és komoly feladata minden társadalomnak. Erre nekünk, orvosoknak kell a hatalmon lévő és a befolyásos emberek figyelmét felhívni. Sajnos világviszonylatban is élen járunk a szív- és érbetegek számában. Nagyon sok olyan esettel is találkozom, amelyeket ha idejében kezelnénk, csökkenhetne a szívinfarktusos betegek száma is. Lakosaink többsége rizikófaktorral rendelkezik, de nem tesznek ellene. Ezekkel élnek és várják, hogy bekövetkezzen a legrosszabb kimenetel, ami akár halálhoz is vezethet. A Szerbiai Kardiológiai Társaság elnökeként részt vettem az Európai Kardiológiai Társaság megbeszélésein, ahol felhívták a figyelmünket arra, hogy a politikát kell segítségül hívni a fennálló probléma orvoslására.

Fontos, hogy orvosként is beleszóljunk az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésébe, valamint az egészségügyi és szociális szolgáltatások bővítésébe. Kötelességünk információkat terjeszteni arról, hogy Európában a szív- és érrendszeri betegek számában az élen járunk.

Meggyőződésem, hogy a szűrővizsgálatokat kötelezővé kellene tenni! A megelőzésre kellene a hangsúlyt fektetnünk, hiszen vannak politikusok és orvosok is, akik tudnak és akarnak is segíteni! Vannak ajánlások és szabályok, amelyeket be kellene tartanunk, mert ezek hiánya nagy veszteséget okoz minden szempontból.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JÁ
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika