Ugrás a tartalomra

Tisztább vizet!

Kísérleti kisberendezés a zentai ivóvíz minőségének javításáért
Tisztább vizet!

Hétfő délelőtt Zentán a déli kútmezőn vízkezelő kísérleti kisberendezést adtak át rendeltetésének. A magyarországi Kristály Kft. és a zentai önkormányzat között öt évvel ezelőtt elindult el egy példaértékű együttműködés, aminek köszönhetően ezt a berendezést most felszerelték.

Az eseményen Tamás Tünde, a Kristály Kft. víztechnológiai és fejlesztési igazgatója és a projekt vezetője elmondta, az a céljuk, hogy a vízminőség Zentán az európai szabványoknak megfelelő legyen, ezért számos kísérlet után meghatározott egy technológiát:

– Annak érdekében, hogy ez a technológia nagyban is működjön, egy félüzemi kísérletet fogunk elvégezni, valamint szeretnénk egy teljes körű megvalósíthatósági tanulmányt is véghez vinni költség-haszon elemzéssel. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az elképzelt technológiát modelleztük le, és a városi vízből egy részáramot elveszünk, és azon visszük véghez az eljárást, majd a kezelt víznek a minőségét ellenőrizzük. A tervek között van ennek a technológiának az optimalizálása minőség és üzemeltethetőség szempontjából, valamint hogy a lakosságnak megfelelő vizet tudjunk biztosítani. Az ivóvíz minősége jelenleg kielégítő, viszont számos anyag határértéken felül található meg benne, például magas a szervesanyag-tartalma, valamint arzén is található benne alacsonyabb mennyiségben. Kémiai és biológiai szempontból is szeretnénk stabilizálni a lakosság számára a vizet – mondta Tamás Tünde.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere elmondta, hogy az öt évvel ezelőtt elkezdett munka egyik mérföldkövéhez értek, és jó úton haladnak afelé, hogy az ivóvíz minőségét feljavítsák Zentán.

– Az elmúlt évek során vett minták laboratóriumi eredményei alapján állítottak össze egy vízkezelő berendezést, amelynek egy kisebb próbaverzióját adtuk ma át. A folyamatos működését májusban kezdi el ez a kisberendezés, majd 4–6 hónap után értékelik az eredményeket, és meglátjuk, hogy ez a tisztítási módszer megfelel-e annak, hogy a vizet az európai vízminőség szintjére emelje. A víz minősége nemcsak Zentán probléma, hanem Vajdaság-szerte, de úgy hiszem, hogy ezzel jelentős lépést teszünk előre. Az önkormányzat a gép telepítését és szállítását oldotta meg, a magyarországi partner pedig pályázatokon szerzett rá anyagi forrást – mondta Czegledi Rudolf.
Pásztor István, a VMSZ elnöke a helyszínen úgy fogalmazott, hogy ebből nemcsak Zenta profitálhat, hanem egész Vajdaság.

– A jó minőségű ivóvíz mindenhol gondot okoz, ugyanis elszennyeződtek a felszíni vizek. A földből fakadó ivóvíz már nem felel meg a korszerű szabványoknak. Nagyon fontos azoknak a technológiáknak a felhasználása, amelyek a vízminőség javítását biztosítják. A Kristály Kft. céget kíván létrehozni Zentán az ipari parkban, annak érdekében, hogy ezeket a berendezéseket itt tudja helyben legyártani, és javítson a víz minőségén – mondta Pásztor István.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HAT
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét