Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A VMSZ megőrizte legitimitását

Pásztor István szerint a párt mindhárom választási kívánsága teljesült
Pásztor István: A VMSZ megőrizte legitimitását

Soha nem volt ennyire összetett a választás, a vajdasági magyar közösség két országban három választás tekintetében volt érdekelt, emelte ki hagyományos éjszakai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Mint hozzátette, középtávon mindhárom választás nagymértékben meghatározza a vajdasági magyar közösség jövőjét. A pártelnök emlékeztetett, hogy korábban már elmondták, azt szerették volna, ha Magyarországon továbbra is a Fidesz-KDNP irányítaná az országot, Szerbiában Aleksandar Vučić eddigi államfő már az első fordulóban megnyerné az államfőválasztást, a VMSZ legitimitása pedig változatlan maradna. Mindhárom célt sikerült teljesíteni, szögezte le Pásztor, kiemelvén: „A mai nap egyik nyertese a VMSZ".

A Fidesz meggyőző többséggel győzött, a VMSZ értesülései szerint a vajdasági levélszavazatok 75 százalékát juttatták vissza Magyarország szerbiai külképviseletén keresztül, ez a részvételi arány rendkívüli eredmény, emelte ki Pásztor, mondván: gyalázatos, hogy egyesek mit tettek, azaz miként próbálták politikai pontszerzésre felhasználni a levélszavazás témáját.

Aleksandar Vučić a helyzet jelenlegi állása szerint 60 százalékos támogatottsággal az első fordulóban megnyerte az államfőválasztást, ehhez a VMSZ nagymértékben hozzájárult, mondta a folytatásban Pásztor, akinek szavai szerint a magyarok lakta helyi önkormányzatokban a VMSZ-re és a Vučićra leadott szavazatok száma megközelíti egymást.

Ami a parlamenti választást illeti, a politikai színtér mától gyökeresen megváltozik, a köztársasági parlamentben feltehetőleg 7 többségi lista és 5 nemzeti kisebbségi lista politizál majd a jövőben, hangzott el, mint ahogyan az is, hogy a jelenlegi helyzetállás szerint egyetlen lista sem tud önállóan többséget alkotni.

A VMSZ-nek valószínűleg 5, vagy 6 mandátuma lesz, mondta Pásztor, rámutatván, hogy a párt továbbra is a stabilitásért száll síkra és a közösség érdekében tevékenykedik. A VMSZ megőrizte legitimitásának eddigi szintjét, nyomatékosította Pásztor, majd köszönetet mondott a szavazóknak a támogatásért, továbbá az aktivistáknak az eddigi munkáért.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír