Ugrás a tartalomra

„Nem kellene elbizonytalanítani az embereket”

Pásztor István: Nem a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat
„Nem kellene elbizonytalanítani az embereket”

A napokban elkezdtek megérkezni Szerbiába a levélszavazati csomagok, azok számára a szerbiai magyar állampolgárok számára, akik nem rendelkeznek Magyarországon bejelentett lakcímmel, ám mivel korábban regisztráltak a magyar választói névjegyzékben, élhetnek magyarországi választójogukkal. Utóbbit az említett kettős állampolgárok április 3-án két magyarországi szavazás tekintetében gyakorolhatják: az országgyűlési választás és a négykérdéses gyermekvédelmi népszavazás tekintetében.

A sajtóban és a közösségi oldalakon a napokban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a levélszavazati csomagokat több településen nem a postás kézbesíti azok számára, akik ezt például nem Magyarország külképviseleteinek valamelyikére kérték, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái. Az értékelések szerint ez megkérdőjelezi a levélszavazás szabályosságát. Pásztor István, a VMSZ elnöke lapunknak nyilatkozva közölte: „Nem tudom, hogy honnan veszi ezt, vagy honnan veszik azok, akik azt állítják, hogy a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat. Ez félreértés.”

Ami a VMSZ szerepvállalását illeti ebben a folyamatban, az ugyanolyan, mint a korábbi magyarországi választások alkalmával is volt, mondta Pásztor, hozzátéve, hogy az aktivisták abban segítenek az embereknek, hogy kitöltsék a szavazatot érvényessé tevő ívet, és ha valaki igényt tart arra, akkor eljuttatják a levélszavazatot a Főkonzulátusra. Arról van tudomása, hogy ugyanúgy, mint számos más esetben korábban, a postavállalat ennek a munkának az egy részét leszervezte, szerződés alapján, mondta Pásztor, rámutatván: egészen biztos, hogy most is ennek alapján jártak el. Aki ebben nem hisz, az utánajárhat a dolgoknak, ennek megvan a módja, emelte ki a VMSZ elnöke, hozzátéve: ezt a folyamatot nem kellene ekképpen bemocskolni és nem kellene elbizonytalanítani az embereket. Mindenki számára az a fontos, hogy a borítékok célba érjenek, hangsúlyozta, kiemelvén: pillanatnyilag szerinte harmadlagos kérdés, hogy ki viszi a borítékokat. A probléma az volna, ha a borítékok nem érkeznének meg oda, ahová kellene, nyomatékosította. A VMSZ abban érdekelt, hogy mindenki, aki jelezte, hogy élni szeretne szavazati jogával, az megtehesse ezt, jegyezte meg Pásztor. Mint hozzátette, „azt látja, hogy az emberek ezt várják és valóban így akarnak eljárni.”

– Nem történik semmi, ami eddig számtalan alkalommal ne történt volna meg. Nem történik semmi, ami a választás tisztaságát egy picivel is megkérdőjelezné. Az, hogy az ezekkel az állításokkal, ezzel a jelenséggel találkozik az ember, nem új dolog. Éppen ezért tartottam sajtótájékoztatót még azt megelőzően, hogy a levelek ideértek volna. Tudtam, hogy ez lesz. Minden alkalommal ez van. Vannak olyanok, akiknek folyamatosan az az érdekük, hogy valami ne sikerüljön, vagy valamibe belekössenek, valamit bemocskoljanak, hogy ne legyen jó. Csak az a jó nekik, ha nem jó – fogalmazott Pásztor.

Azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok, akik a szavazási levélcsomag személyes átvételét kérték, azt március 19-étől április 3-éig vehetik át a regisztráció során megjelölt magyarországi külképviseleten – Szerbiában a Szabadkai Főkonzulátuson, vagy a Belgrádi Nagykövetségen –, vagy Magyarországon a kijelölt települések polgármesteri hivatalában működő helyi választási irodában. A Szabadkai Főkonzulátuson a levélcsomag március 19-e és április 2-a között mindennap (hétvégén is) 6 és 22 óra között vehető át, míg április 3-án 6 és 19 óra között. A Belgrádi Nagykövetségen a levélcsomag március 19-e és április 2-a között munkanapokon 8 és 16:30 között vehető át, április 3-án pedig 6 és 19 óra között.

A szavazatot tartalmazó válaszborítékot személyesen egyebek mellett a külképviseletek valamelyikén lehet leadni. A Szabadkai Főkonzulátuson március 19-e és április 2-a között mindennap (hétvégén is) 6 és 22 óra között, míg április 3-án 6 és 19 óra között. A Belgrádi Nagykövetségen a levélszavazatot március 19-e és április 2-a között munkanapokon 8 és 16:30 között lehet leadni, míg április 3-án 6 és 19 óra között. A szavazatot tartalmazó válaszborítékot az országgyűlési választókerületek székhelyein működő polgármesteri hivatalokban is le lehet adni, április 3-án 6 órától 19 óráig.

A magyarországi bejelentett lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok a szavazatot tartalmazó válaszborítékot postán is visszaküldhetik, melynek a külképviseletre legkésőbb április 1-jén kell megérkeznie, vagy a Nemzeti Választási Irodába (Budapest 1855, Magyarország), úgy, hogy a levél legkésőbb április 3-án 19 óráig beérkezzen a választási irodához.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen