Ugrás a tartalomra

Kishegyes újratelepítésének 253. évfordulóját ünnepelték

Kishegyes újratelepítésének 253. évfordulóját ünnepelték

 Átadták a falu köszönőlevelét, majd gazdag művelődési műsorral mutatkozott be a település apraja-nagyja.

A kishegyesi falunapi ünnepségen adták át a falu köszönőlevelét Almási Annának, a Nők Kishegyesi Fóruma tagjának, a közösségért kifejtett önzetlen munkájáért. Az est gazdag művelődési műsorral folytatódott.

Linka B. Gabriella, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Kishegyes: „Minden évben a falunapi ünnep kiemelt rendezvény a kishegyesiek életében. Műsorunk rövid képet ad az intézményeinkben folyó munkáról: az óvodában, az iskolában és a művelődési egyesületben, hiszen ezt a műsort így állítottuk össze.”
 

Idén a szokásoktól eltérően az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tornatermében tartották meg a falunapot.

Fülöp Valentin, tanácselnök helyettes, Kishegyes HK: „Igyekszünk minden évben tartalmas programot a falunapra összeállítani. Az idei év egy kicsit rendhagyó ebből a szempontból, a színháztermünket felújítják, emiatt az iskola ad otthont a falunapi műsornak.”
 

Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a Magyar Kormány támogatásának köszönve a színházterem, a szövetkezeti otthon megújul, a megújulás pedig fontos jelképe az ünnepnek, hogy a továbbiakban is többet adjunk hozzá ahhoz, amink van, és őrizzük meg, amit az őseink ránk hagytak: „Az, hogy száz év távlatából még mindig magyarul beszélünk itt, és magyar többségű iskolánk van, az fontos erény, eredmény, amit meg kell tartani. Azt gondolom, hogy Magyarország vonatkozásában megtettük, amit meg lehetett tenni, Kishegyes a levélszavazatokat magas százalékban leadta. Arra kérek mindenkit, hogy jövő vasárnap, április harmadikán a hármas győzelemért tegyünk meg mindent, hogy tudjuk a projekteket folytatni, a közösséget összetartani, újra és újra ünnepelni.”
 

253 évvel ilyenkor 81 békésszentandrási magyar család telepedett le Hegyespusztán. Erre az eseményre emlékezve ünneplik a kishegyesiek a falunapot.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika