Ugrás a tartalomra

Észak-Bánát magyarsága összefogott

Törökkanizsa turisztikai lehetőségei – Az identitásmegőrzés fontos intézményeit keresték fel a VMSZ politikusai
Észak-Bánát magyarsága összefogott

Hétfőn délután Törökkanizsára látogatott a VMSZ csúcsvezetésének több tagja, Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági listavezetője, Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke, a VMSZ köztársági képviselőjelöltje és Lálity Urbán Emese államtitkár, akikhez csatlakozott Barna Zsigmond Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője, kormánybiztos. A vendégek a VMSZ helyi politikusai, Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Orosz Urbán Csilla, a községi tanács tagja kalauzolásával először felkeresték a Hagyományok Házát.

Harmat Erzsébet, a Kék Nefelejcs Hagyományápoló Kör vezetője mutatta be a kör székházául is szolgáló épületet, amelyet a Bethlen Gábor Alap és az MNT támogatásával vásároltak meg. A tájházként funkcionáló régi parasztházban a szorgalmas helybeli magyar asszonyok számos értékes, a bánsági magyarság mindennapi életéhez egykor szorosan hozzá tartozó használati tárgyat gyűjtöttek össze.

– Annak ellenére, hogy a magyarok aránya Törökkanizsa községben nem éri el a harminc százalékot, több magyar vonatkozású jelentős befektetés történt az elmúlt időszakban. Az itt élő magyarságnak határozott tervei vannak a jövőre nézve, amelyek között jelentős turisztikai fejlesztések is szerepelnek. A könyvtár rengeteg könyvvel gazdagodott, amit a magyar és a szerb lakosság egyformán használ. A Hagyományok Háza még nem ismert eléggé, de különböző pályázatok már átadásra kerültek. Az itteni szórvány-, de lelkes magyarság keresi a lehetőséget a gyönyörű kastélyparkban található épületek felújítására és tartalommal való megtöltésére. A forráskeresésben a törökkanizsai magyarság segítségére vagyunk – mondta Kovács Elvira.

A törökkanizsai községben tett látogatásról Pásztor István az alábbiakat tartotta fontosnak elmondani:

– A mai körutunk során az emberekkel való találkozásra szerettünk volna hangsúlyt fektetni, ezek a csodálatos helyszínek mind apropót jelentettek erre. Ugyanazt tapasztaltam, mint mindig, amikor idelátogatok, nevezetesen, hogy nagyon ambiciózus, szorgalmas, komoly és jókedvű közössége van a törökkanizsai magyarságnak. Egy olyan közösség, amely megszervezi saját magát, megvalósítja az elképzeléseit, és ezt szeretnénk a jövőben is folytatni. A legcsodálatosabb elképzelések, amelyek reményeim szerint megvalósulhatnak, a kastélyparkkal kapcsolatosak. Ez egy olyan ékköve a mi mindennapjainknak, a mi létezésünknek és életünknek, amiről kevesen tudnak, de hogyha megvalósul az, ami esélyként, lehetőségként kínálkozik, akkor az olyan turisztikai vonzereje lehet e térségnek, ami nagy pluszt fog jelenteni – foglalta össze Pásztor István.

Törökkanizsa községről lévén szó, nem kerülhető meg a súlyos gondokat okozó migránskérdés sem:

– Több oktatási és kulturális létesítményt tekintettünk meg, olyanokat is, amelyek felújításához Magyarország Kormánya is hozzájárult. Egyeztettünk a VMSZ képviselőivel, Pásztor István elnök úrral a közös dolgainkat beszéltük meg. Szót ejtettünk többek között arról, hogyan lehet itt megőrizni a magyar kultúrát, illetve hogy a csillagok állása most nagyon kedvező, hiszen a két ország közötti kapcsolat még sosem volt ennyire jó, mint amilyen jelenleg. Sorsdöntő választásokra kerül sor Szerbiában és Magyarországon is, és nagyon fontos, hogy ezt az együttműködést megőrizzük. A migrációs helyzettel kapcsolatban Magyarország álláspontja világos, elítéljük az illegális migrációt. Különbséget teszünk az illegális migránsok és a menekültek között. Az ukrajnai válság bizonyítja azt, hogy Magyarország segíti a menekülteket, az illegális migránsok vonatkozásában azonban nem megoldás az a gyakorlat, amit az Európai Unió folytat – emelte ki Barna Zsigmond Pál, a Magyar Országgyűlés képviselője.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét