Ugrás a tartalomra

Érdekérvényesítő erőre van szükségünk

A Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumokat tartott Vajdaság-szerte
Érdekérvényesítő erőre van szükségünk

A hétvégén több vajdasági településen tartott lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. A rendezvényeken többek között a választásokról, mezőgazdasági pályázatokról, nyugdíjbiztosításról és a helyieket érintő problémákról tartottak előadást a párt képviselői, é a polgárokkal is beszélgettek.

A TISZASZENTMIKLÓSI HAGYOMÁNYŐRZŐK ÚJ SZÉKHÁZAT KAPTAK

Szombaton este lakossági fórumot tartottak Tiszaszentmiklóson a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédelmi Egyesület új székházában. Tóth Zoltán tartományi urbanisztikai és környezetvédelmi segédtitkár köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy ez az új épület lesz a civil élet bástyája Tiszaszentmiklóson. Törtei János, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédelmi Egyesület elnöke kiemelte, hogy az épület felújítását és a házvásárlást Magyarország kormánya és a VMSZ támogatta.
– Közösségi terem, múzeum és irodahelyiség lesz az épület régi részében, az újat pedig a fiataloknak szeretnénk átadni, hogy minél többen járjanak ide. Születésnapokat, különböző gyűléseket, citerapróbákat fogunk itt tartani, és majd idővel a táncpróbák is átkerülnek ide. A hivatalos átadót június 16-ára tervezik, ha addigra befejezzük a munkálatokat – mondta Törtei János.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Csóka községi VMSZ az egyik legerősebb a környéken, és jól látható a magyarság összetartása.
– Érdekérvényesítő erőre van szükségünk ahhoz, hogy ilyen beruházásokat támogatni tudjunk, és ezt az erőt csak a szavazás által tudjuk megszerezni. Fontos, hogy részt vegyünk a magyarországi választáson is, és, hogy egy nemzetileg elkötelezett kormánya legyen az elkövetkező négy évben is Magyarországnak. Akkor tudunk majd hasonló támogatásokra számítani, amelyek lehetővé tették ennek az épületnek a megvásárlását és felújítását is. A helyieknek ezért lényeges az itthoni választás, hogy a VMSZ képviseletében egy olyan érdekérvényesítő politikai erő legyen jelen a hatalomban, amelyik el tud járni a közösség érdekeinek a megvalósításában. Ez a helybéli emberek rátermettsége, bátorsága és elkötelezettsége nélkül nem menne – fogalmazott Pásztor István.

LUDAS: A SIKER KULCSA A HÁRMAS GYŐZELEM

Pénteken Ludason a helyi közösség épületében tartottak lakossági fórumot. A helyi fejlesztéseket Kern Imre, Szabadka alpolgármestere ismertette.
– A Ludas és Kispiac közötti út felújítására és kiszélesítésére már megvannak a szükséges engedélyek, csak a munkálatokhoz szükséges pénzforrásokat kell előteremteni. Addig amíg ez nem történik meg, zúzott kővel szélesítik ki az útszakaszt – mondta Kern Imre. Emellett bejelentette, hogy az idei évben elkezdődik a Kosztolányi-ház felújítása és a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatnak köszönhetően a településen először történik meg a gázvezeték-hálózat bővítése. A munkálatok várhatóan ősszel elkezdődnek, az első fogyasztók pedig akár már az év végén rácsatlakozhatnak a hálózatra, valamint hamarosan elkészül négy település – Ludas, Hajdújárás, Nosza és Királyhalom – ivóvízhálózatának kiépítéséhez szükséges kivitelezési terv is.
Dr. Pásztor Bálint a hallgatók támogatását kérte, annak érdekében, hogy a megkezdett munkát folytatni tudják. Szerinte az eddigi ludasi eredmények annak köszönhetőek, hogy a VMSZ önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten is erős képviselettel rendelkezik.
– A fejlesztések folytatását a soron következő választásokon csak a hármas győzelem biztosítja, vagyis a parlamenti választásokon a VMSZ erős parlamenti képviselethez jut, a köztársasági elnökválasztáson Aleksandar Vučić nyer, a magyarországi választásokon pedig a Fidesz–KDNP ér el győzelmet – mondta a listavezető.

SZENTTAMÁS: NEM SZABAD HÁTRADŐLNI

Kettőszáz ötven jelölttel indul a VMSZ az április 3-ai választáson, hangzott el pénteken Szenttamáson.
− A magyarországi választásokat illetően tudjuk, hogy a polgárok többsége már leadta a levélszavazatot, de nem szabad hátradőlni, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha itthon a szülőföldünkön, Szerbiában is erős magyar érdekképviseletünk van a szerbiai képviselőházban – fogalmazott Kovács Elvira képviselőjelölt, a köztársasági parlament elnökhelyettese.
Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke szerint lehet, hogy önkormányzatból, vagy helyi szintről nézve Belgrád és a parlament messze van és nem annyira fontos, de ez nem így van, és ezt Szenttamáson talán a legkevésbé kell elmagyarázni.
– Ha a VMSZ nem lenne értelmezhető politikai erő Szerbiában, akkor a szenttamási magyarság nem lenne az önkormányzat hatalmi pozíciójának a része. Nem lenne polgármestersegédünk és nem lennének tanácstagjaink. Nem lenne két intézményünk, amit mi vezetünk: már nagyon régóta nem lenne iskolaigazgatónk, és nem kaptunk volna könyvtárigazgatót – magyarázta Juhász.


PÉTERRÉVE: EGY ÚJ NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA SZÜKSÉGES

A falusi turizmus lehetőségeiről, a tiszai kikötő építéséről, az állattenyésztésben uralkodó bizonytalanságról, valamint tartományi és országos pályázatokról is beszélgettek Péterrévén.
– A VMSZ eddig is következetes politikát folytatott és az elkövetkező időszakban is reális választási ígéretei vannak a mezőgazdaság területén, amelyet meg is tud valósítani. Ezek közül a legfontosabb a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosítási rendszerének a kérdése. Szeretnénk azt, hogy ha nem annyit fizetne a három-négy hektáron gazdálkodó termelő, mint azok a termelők, akik legalább száz hektáron gazdálkodnak. Egy egységes rendszer van, minden egyes termelőnek függetlenül attól, hogy mennyi a jövedelme, egységes összeget kell befizetnie, a kistermelők azonban nem tudják évente ezt az illetéket befizetni. Hatalmasak a tartozások, óriásiak a kamatok, és azon kell dolgoznunk, hogy itt egy teljesen új rendszer épüljön ki – közölte Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje.
Szekrény Anetta, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje a lakossági fórumon többek között az oktatásról beszélt.
– Ne felejtsük el a VMSZ folyamatos munkáját, mert amit az előző öt–tíz év alatt felépített, azt most tudjuk élvezni. Ilyen például a Magyar Nemzeti Tanács támogatása, az ösztöndíj-támogatás, amelynek jómagam is részese voltam. Emellett nem szabad megfeledkeznünk azokról a támogatásokról sem, amelyek megkönnyítik az életünket, miután befejeztük a tanulmányainkat, ide tartoznak például a vállalkozóknak és a mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatások – fogalmazott Szekrény Anetta.


MAGYARCSERNYE: A FIATALOK TÁMOGATÁSA, BUZDÍTÁSA FONTOS

Magyarcsernyén Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes többek között arról beszélt, hogy a tartomány milyen támogatásokat ad az önkormányzatoknak.
– Forrásokat biztosítunk az idén a vízhálózatok kiépítésére, a határutak rendezésére, ez a mezőgazdasági termelőknek nagyon lényeges, valamint a kettős rendeltetésű, öntöző- és lecsapoló-kanálisok tisztítására, kiépítésére, valamint a szennyvízhálózatok kiépítésére – tette hozzá, majd részletezte a mezőgazdaságra vonatkozó támogatásokat, továbbá kiemelte, hogy a fiatalok támogatása a legfontosabb.
Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár a mezőgazdasági lakossági fórumok előnyeit is hangsúlyozta.
– Minden évben igyekszünk Vajdaság egész területét bejárni, és a lakossági fórumokon meghallgatjuk a polgárok és a termelők észrevételeit, javaslatait. Ezeket beépítjük a programunkba és a minisztériumban javaslatainkat ezek alapján terjesszük be – hangsúlyozta az államtitkár.

MOHOL: VOKS AZ ANYAORSZÁGI NEMZETI ERŐKNEK ÉS A VMSZ-NEK

A moholi Csobolyó Művelődési Egyesület új székházában Patyi Lajos, a Csobolyó vezetője, Rigó Flórián, a VMSZ moholi szervezetének elnöke, Lajkó Szilvia köztársasági képviselőjelölt és Tóbiás József, a VMSZ Ada községi elnöke kiemelték, hogy a Csobolyó ME székházának megvásárlása és felújítása a VMSZ közreműködésével és a Magyar Kormány támogatásával valósult meg, akárcsak a moholi katolikus templom tetőszerkezetének jelenleg is zajló felújítása. Nyilas Mihály, az igazságügyi minisztérium államtitkára és Kovács Elvira köztársasági képviselőjelölt szintén az áprilisi választás jelentőségéről beszélt, amelynek tétje, hogy hatalmon maradjanak a jelenlegi politikai erők és folytatódjon a jó együttműködés a magyar és a szerb állam között.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, csin , hat , kábé , P.L. , passz , vh
Többi hír