Ugrás a tartalomra

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

1

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Ismét helyreállt a határforgalom Szerbia és Magyarország között. A szerb és a magyar állampolgárok ma délelőtt 10 órától újra szabadon átléphetik a szerb-magyar határt anélkül, hogy karanténkötelezettség várna rájuk - jelentette be ma a röszkei határátkelőhelyen Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szerbia egyébként már pénteken megnyitotta határait. A mai sajtótájékoztatón ott volt még Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszter és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. A sajtótájékoztatón elhangzott, a járványhelyzet javult, mindkét ország sikeres volt a járvány elleni küzdelemben. Ez tette lehetővé a határnyitást.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A mai naptól lehetővé tesszük, hogy szerb és magyar állampolgárok szabadon közlekedhessenek Magyarország és Szerbia határán. Ez mit jelent praktikusan? Ez azt jelenti, hogy szerb állampolgárok beléphetnek Magyarország területére karanténkötelezettség nélkül, és mindazok a magyarok, akik Szerbiából jönnek Magyarországra, szintén karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza.”

Hozzátette ez egy fontos lépés, mivel ezáltal lehetővé válik, hogy a határ másik oldalán élő családtagok végre találkozhassanak egymással, ami a vajdasági magyarság szempontjából különösen fontos.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy ez a döntés az országok gazdaságai számára is jelentős. „Ez a határnyitás szimbolikus, és megerősíti azt, hogy Szerbiának az Európai Unióban van a helye, Szerbiával az EU sokat nyerhetne”- tette hozzá Szijjártó Péter.

A röszkei határátkelőn Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációért felelős minisztere egyebek mellett azt mondta, hogy a Magyarország és Szerbia közötti baráti viszony nemcsak papíron és szavakban létezik, hanem a tettekben is, hiszen miután Szerbia pénteken megnyitotta határait, erre Magyarország szinte azonnal reagált.

Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter, Szerbia: „Szinte egyetlen éjszaka alatt, vagyis két nap elteltével Magyarország reagált. Ebben közreműködött a kommunikációs hidunkat képező Pásztor úr is, és a kölcsönösség elve alapján visszaállították azokat a szabályokat, amelyek a járvány előtt is érvényben voltak. Ez azt jelenti, hogy Szerbia polgárai - bármely nemzetiségről is legyen szó, de ez legfőképpen a magyar nemzetiségű állampolgárainkra vonatkozik, akiknek nagyobb szükségük van arra, hogy átjárjanak a határon - szabadon közlekedhetnek. Ez Szerbia minden állampolgárára egyaránt érvényes.”

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is hangsúlyozta, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke sokat tett azért, hogy megoldódjon az ingázók kérdése, azért, hogy a vajdasági diákok le tudjanak érettségizni a magyarországi iskolákban, és nagyon fontos szerepe volt a mai nyitásban is.

Pásztor István egyebek mellett azt mondta, hogy amikor az emberek jelzik, hogy mi a probléma, akkor arra meg kell találni a problémamegoldó embert, a kapcsolatrendszert igénybe véve megpróbálnak hatékonyak lenni. „Ez történt most is. Csütörtökön délután világossá vált, hogy péntektől Szerbia teljes mértékben liberalizálni fogja a határátlépés szabályait. Onnantól kezdve pedig mindannyiunk számára világos volt, hogy ez a döntés hiába születik meg, hogy ha Magyarországon beutazás szempontjából más szabályok vannak, korlátozó szabályok vannak. Ezt a problémát jeleztem Pintér nagykövet úrnak, kérve őt, hogy járjon el annak érdekében, hogy Budapesten olyan döntések szülessenek, amelyek a belgrádi döntésnek a kiteljesedését, pozitívumát teljes mértékben lehetővé tudják tenni.”

Az elmúlt időszakra visszatekintve kijelenthetem, hogy abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy egyszerre szolgálhatom a nemzet és az ország érdekeit is - mondta Pásztor István a beszédében. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy ez a mai nap is egy jó példa erre. „Ez a lépés lehetővé teszi, hogy mától ismét az infrastrukturális, a politikai, a gazdasági és a kulturális kapcsolatokra tudjunk összpontosítani.”

Mától tehát fellélegezhetnek azok a magyar és szerb állampolgárok, akik gyakran utaznak át egyik országból a másikba. Délelőtt 10 órától ugyanis minden visszatért a régi kerékvágásba, nem kell koronavírustesztet végezni, illetve semmilyen karantént sem szabnak ki azokra, akik egyik országból a másikba utaznak. Tehát a magyar és szerb állampolgárok mind a kilenc határátkelőt használhatják a szerb-magyar határszakaszon.

A péterrévei Szabó Mihály volt ma az első olyan határátlépő Szerbiából Magyarország irányába, akire már az új szabályok vonatkoztak, azaz nem kell kéthetes karanténra számítania. „Szuper! Minden tiszteletem. Nekem két hetet ezért otthon kellett ülnöm, mert nem tudtam a munkán megjelenni. Nagyon örülök neki, hogy minden ember tud menni dolgozni.”

A Szerbia és Magyarország közötti határmegnyitás nemcsak az utasokon segít, hanem a gazdasági mutatók fellendülésében is nagyban javíthat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír