Ugrás a tartalomra
2020.05.22 - 20:10

A tervek szerint halad a topolyai víztisztító építése

1
Várhatóan 400 nap múlva készül el a topolyai víztisztító. Ha beüzemelik, csökken majd a Krivaja szennyezettsége.

A munkálatokat ma megtekintette Igor Mirović, tartományi kormányelnök, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.

Március 9-én kezdődtek a munkálatok a topolyai szennyvíztisztítón, a munkálatok a rendkívüli helyzet alatt sem álltak le. Az építkezés ütem szerint halad.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Itt el lehet mondani, hogy a tartománytól az első részre kaptunk 191 millió dinárt, ugyanakkor az önkormányzat 100 millió dinárt biztosított rá a tartományi határozat értelmében. A következő hiányzó eszközöket pedig biztosítjuk. A főkollektor fele kész, a másik felét össze kell együttes eszközökkel, a tartománnyal és az önkormányzattal összerakni.”

Pásztor István elmondta, hogy a topolyai víztisztító és a párhuzamosan épülő főszennyvízvezeték a háztartások kommunális szennyeződésétől fogja mentesíteni a Krivaja vizét. Ezzel a patak szennyezettsége mintegy 30 százalékkal fog csökkenni.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „A másik 70 százalék az az ipari szennyezés. Azzal kapcsolatban az a helyzet, hogy 2022-ig kell az ipari létesítményeknek, a gyáraknak fölépíteni a saját, primáris víztisztítóikat. Van egy elhatározás a tartományi kormány részéről, hogy az ilyen jellegű beruházásoknak a pénzelését is magára vállalja. Én azt gondolom, hogy a 2022-es határidőig nemcsak a víztisztító fog felépülni, hanem ki fognak épülni azok az előtisztítók is a legnagyobb szennyezőknél, amelyek leveszik a szennyezésnek a veszélyét és onnantól kezdve hozzá lehet fogni a Krivaja tisztításához.”

Az ipari szennyezőket 3-4 éven belül köthetik rá a tisztítórendszerre.

Igor Mirović, elnök, tartományi kormány: „Ez egy hatalmas és fontos feladat nemcsak a topolyai önkormányzat részére, hanem egész Vajdaság tekintetében, hiszen így meg fogjuk védeni a Krivaja patakot. A topolyai vállalatokat is segíteni fogjuk, hogy a következő év folyamán előkészítsék azokat a projekteket, amelyek az előtisztítókba való befektetés kapcsán szükségesek. És így megcsináljuk azt, ami egyre inkább fő prioritása az országnak, és a társadalmunknak, mégpedig a környezetvédelembe való befektetés.”

 

A víztisztító értéke 600 millió dinár, amit a tartomány és a topolyai önkormányzat fedez.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.01.20 - 12:13
Tobias Flessenkemper, az Európa Tanács Szerbiai Missziójának vezetője kedden Kovács Elvirával, a köztársasági képvise
Az Európa Tanács Szerbiai Missziója intenzívebb párbeszédre számít a szerbiai képviselőház bizottságaival
2021.01.16 - 14:32
A múlt év eddig nem várt és nem tapasztalt módon alakította át a polgárok hétköznapjait, de a cégek, a hivatalok, így
Év eleji beszélgetés Szatmári Adriánnal, Topolya község elnökével