Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Bíró Károly idejében vált szecessziós fellegvárrá Szabadka

1
Hosszú ideje vágytak Szabadka lakosai arra, hogy Bíró Károly szobrot kaphasson - jelentette ki dr. Pásztor Bálint a döntés kapcsán, amelyet a Városi Képviselő-testület hozott meg ma.

A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke elmondta: Bíró Károlynak köszönhető, hogy a huszadik század elején egyedi kinézetet kapott Szabadka. Hosszú időn keresztül, közel száz évvel ezelőtt töltötte be a polgármesteri funkciót. Az egyedi külsejű Városháza megépítésével az ő idejében vált szecessziós fellegvárrá Szabadka - nyilatkozta a Pannon RTV-nek dr. Pásztor Bálint.

„A mi számunkra most, itt 2020-ban, ez a régi Szabadka, viszont akkor, amikor fölépült a Városháza, vagy a magyar szecesszió jegyében a Zsinagóga vagy a Raichle-palota például, akkor az borzasztóan nagy újításnak számított és hihetetlenül modernnek számított abban az időben, a huszadik század első éveiben, első egy-két évtizedében. Büszkék lehetünk rá. Nagyon hosszú vágya volt ez a szabadkaiaknak, hogy szobrot kaphasson. Ma a Városi Képviselő-testület a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára egyhangúlag döntést hozott arról, hogy fölállításra kerül itt a Városháza mellett Bíró Károly egész alakos szobra és méltó emléket állít a város Bíró Károly polgármesternek.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto