Ugrás a tartalomra

„Nagyon fontos a szerb-magyar határnyitás a térségben élőknek”

1
A határnyitás sokaknak jelenti azt, hogy az élet visszakerül a normális kerékvágásba - jelentette ki Pásztor István. Kiemelte, mindent megtett azért, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

Nagyon fontos a szerb-magyar határnyitás a térségben élőknek, ez sokaknak jelenti azt, hogy az élet visszakerül a normális kerékvágásba - nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, mindent megtett azért, hogy a határon való átjárás újra szabad legyen a két ország állampolgárai számára, felgyorsította a folyamatot.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a szabadkaiak számára három igen fontos szobor felállításáról is dönt csütörtöki ülésén a város képviselő-testülete. A szobrok egyike Bíró Károlynak, Szabadka egykori magyar polgármesterének állítana emléket.

Tegnap tíz óra óta mind a kilenc határátlépőhelyen, a megszokott rendszerben működő határátlépőkön, szabadon át lehet menni a határon - hangsúlyozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, a szerb és a magyar állampolgárok újra szabadon átléphetik a szerb-magyar határt, mindenféle bizonylat, megkötés és karanténkötelezettség nélkül. Az átkeléshez csupán útlevélre vagy más, a beutazáshoz szükséges személyes okiratra van szükség.

„A folyamatban kicsikét meggyorsítottam a lépéseket. Valószínű, hogy belátható időn belül bekövetkezett volna, de nem mindegy, hogy mikor. Fontos ez, hogy tegnap történt meg. Rengeteg embernek jelent ez nagyon fontos lehetőséget. Hónapok után találkozni tudnak az emberek a gyerekeikkel, unokáikkal. Haza tudnak jönni, el tudnak menni valamit elintézni. Meg hát egyáltalán, az élet visszakerül a normális kerékvágásba.”
 

Pásztor István arról is beszélt, hogy csütörtökön a szabadkai Városi Képviselő-testület három szobor felállításáról dönt, amelyek véleménye szerint az egymásra való odafigyelés jelképei lesznek. I. Péter néhai szerb király, Ivan Antunović egykori bunyevác katolikus püspök és Bíró Károly, Szabadka valamikori polgármestere is szobrot kaphat a városban.

„Akinek a nevéhez fűződik a szabadkai városmagnak, a szecessziós városmagnak, a modern városnak a létrehozása. 16 évig volt Szabadka polgármestere. Ő volt 1918. októberéig az utolsó magyar megválasztott polgármester, ami a mi számunkra hihetetlenül fontos, mert a mi kötődésünk ahhoz a fajta Szabadkához, amit ő képviselt, nagyon erőteljes, és ezt szeretnénk megmutatni.”

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt át kellett csoportosítani bizonyos költségvetési eszközöket köztársasági és tartományi szinten is, mégis folytatódnak majd a fontos beruházások - részletezte Pásztor István. Hozzátette, épül a szabadkai Népszínház, a város új szökőkútját is hamarosan befejezik, amelyre mintegy 120 millió dinárt különítettek el, illetve az Y-elágazás felüljárói is elkészülnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen