Ugrás a tartalomra

Együttműködni a térség felvirágoztatásában

A Szeged–Szabadka vasútvonal felújítása 2022 tavaszáig fejeződhet be
Együttműködni a térség felvirágoztatásában

Az elmondások szerint a felzárkózási törekvést, továbbá a határon átívelő együttműködést, a szerb–magyar jószomszédi viszonyokat egyaránt szimbolizáló Szeged–Szabadka vasútvonal helyreállításának a projektumáról nyilatkozott a sajtónak Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere vajdasági körútjának utolsó állomásán, Szabadkán, azaz a palicsi vasútállomáson. Magyarország büszke arra, hogy a magyarok részt vállalhattak a Szerbia erősödéséhez és fejlődéséhez hozzájáruló tevékenységben, továbbá büszke a Vajdasági Magyar Szövetség teljesítményére, azaz arra, hogy a párt az elmúlt években a szerbiai kormánykoalíció része volt, de arra is, hogy meghatározó szerepet játszott a két nemzet közötti történelmi megbékélésben – emelte ki Magyarország külügyminisztere. Szijjártó Péter a folytatásban Magyarország Szerbia európai integrációja támogatásának a folytatásáról biztosította hallgatóságát, majd a gazdasági együttműködés elmélyítéséről ejtett szót. A jövőbeni együttes sikertörténetek nagymértékben érintik majd a vajdasági magyar közösséget – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

– Megállapodtunk a szerb kormánnyal arról, hogy felújítjuk a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat, annak érdekében, hogy még élőbbé tegyük a két város és térség közötti együttműködést. Magyarországon megkezdődött a közbeszerzése ennek az eljárásnak, jól haladunk a szerb kormánnyal való tárgyalások tekintetében is. Ennek nyomán továbbra is reális célkitűzés, hogy 2022 tavaszára ezen a vonalon már korszerű vonatok közlekedhessenek – taglalta Szijjártó Péter, majd kitérvén a vasárnap megtartandó szerbiai általános választások témájára arra kérte a vajdasági magyar közösséget, hogy vegyen részt a Szerbia jövőjéről szóló döntés meghozatalában és tegye lehetővé, hogy a VMSZ minél jobb eredményt érjen el a parlamenti és a tartományi választáson, a párt frakcióvezetőjének pedig azért szurkolunk, hogy Szabadka polgármestere legyen.

Pásztor István, a VMSZ elnökének elmondása szerint mostanra a Szeged–Szabadka vasútvonal felújításáról úgy lehet beszélni, mint karnyújtásnyira lévő realitásról.

– Amikor Szijjártó Péter került a minisztérium élére, ez a projektum nem létezett a közös vasútfejlesztési dokumentumokban, de a hosszútávú szerbiai vasútfejlesztési dokumentumokban sem. Mi tettük ezt tervvé, méghozzá azért, mert azt gondoljuk, hogy ezzel mindannyian nyerünk és mivel értékelésünk szerint ez a projektum élhetőbbé, illetve fejlődőképesebbé teszi ezt a vidéket. A VMSZ elérkezett kampányának a befejezéséhez, igyekezett minél több emberhez eljutni. Az önmagunkról, továbbá az országunkról, a szülőföldünkről és a városainkról, egyebek mellett a Szabadkáról, kialakított véleményünket szerettük volna megosztani a közösséggel. Ezt egyesek támadásként élték meg, de mi hisszük, hogy sem több, sem kevesebb jogunk nincsen megfogalmazni véleményünket azokról a városokról, ahol élünk. Arra készülünk, hogy a június 21-ei választásokat követően megerősödve, továbbá új fejezetet kezdve a VMSZ érdekérvényesítő erejében, együttműködjünk a Szabadka és a környező települések felemelkedését eredményező tevékenységben – fejtette ki Pásztor István.

A kiváló szerb–magyar kapcsolatoknak a vajdasági magyarok haszonélvezői, Szabadkának pedig haszonélvezőjévé kellene válnia – emelte ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke és szabadkai polgármesterjelöltje. Mint hozzátette, ehhez az szükséges, hogy Szabadka visszatérjen a szabadkaiság útjára és ismét közép-európai várossá fejlődjék. Nem a múltba révedés a cél, hanem egy modern városnak a kiépítése, ennek egyik elengedhetetlen eleme pedig a korszerű közlekedési hálózat kialakítása – mondta Pásztor Bálint, akinek szavai szerint a vasútvonal nemcsak a közlekedést teszi gyorsabbá, hanem érdemben javítja a környékbeliek életminőségét, hiszen ott, ahol áthalad a vasút, ott felvirágzik a gazdaság és minden egyéb terület.

A polgármesterjelölt a választási kampányt is értékelte, elmondván, hogy csapatával igyekezett Szabadka összes településére és városrészébe eljutni és szinte mindenhol az infrastruktúra terén jellemző hatalmas lemaradásokat tapasztalta. „Azt szeretnénk, ha Szabadka élén olyan csapat állna, amelyik ismeri a szabadkai értékeket, illetve fontosnak tartja azokat. Bízom abban, hogy a szabadkaiak felhatalmaznak bennünket ennek a munkának az elvégzésére, bízunk a támogatásukban. Becsületesen és odaadóan szeretnénk dolgozni Szabadkáért” – emelte ki Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika