Ugrás a tartalomra

Zaključci sa sednice Pokrajinskog saveta za bezbednost

U Skupštini AP Vojvodine danas je održana konstitutivna sednica Pokrajinskog saveta za bezbednost u novom sazivu, kojom je predsedavao predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, a u radu ovog tela učestvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar pravde i državne uprave Vlade Srbije Nikola Selaković.

Premijer Dačić je članovima Saveta obrazložio Izveštaj o stanju bezbednosti i rezultatima rada MUP-a RS na području AP Vojvodine u periodu od januara do septembra 2012. godine.

Nakon diskusije o ovom dokumentu, Pokrajinski savet za bezbednost usvojio je sledeće Zaključke:
1. Prihvata se Izveštaj o stanju bezbednosti i rezultatima rada MUP-a Republike Srbije na području AP Vojvodine za period januar-septembar 2012. godine, koji je podneo ministar unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, a kojim je konstatovano da je na području AP Vojvodine očuvan stabilan javni red i mir.
2. Konstatuje se, da je na području AP Vojvodine očuvano stabilno stanje međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa. Isto tako se konstatuje, da usklađeniji i efikasniji rad policije, tužilaštva, sudstva kao i pokrajinskih institucija i u predstojećem periodu treba da bude jedan od osnovnih prioriteta.
3. Kada je reč o krivičnim delima, koja se gone po privatnoj tužbi,  Izveštaj evidentira smanjenje ovih dela, i to za 10,6% u odnosu na isti period 2011. godine, ali je potrebno u cilju povećanja bezbednosti građana  pojačati pozorničko-patrolnu delatnost posebno u selima, salašarskim, retko naseljenim krajevima i u rubnim delovima gradova.
4. Neophodna je permanentna dogradnja krivičnog zakonodavstva. Danas posebno, aktuelnost predstavlja previsoka vrednosna granica kod krivičnog dela sitne krađe, koja se goni po službenoj dužnosti.

5. Potrebno je promovisati značaj savetodavnih tela koja se formiraju na nivou lokalnih zajednica u cilju uključivanja svih relevantnih subjekata zajednice u rešavanje bezbednosnih problema, a kako bi se strategija rada policije u zajednici i realizovala. Uloga savetodavnih tela na nivou lokalne zajednice je od posebnog značaja u oblastima prevencije: maloletničke delinkvencije; bolesti zavisnosti; nasilja u porodici; bezbednosti saobraćaja; zatim u oblasti saradnje policije sa građanima, medijima i drugim subjektima zajednice.
6. U cilju obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti građana u vanrednim situacijama, očekujemo blagovremenu informaciju Pokrajinskog štaba za vanredne situacije o kapacitetima lokalnih samouprava u odbrani od eventualnih poplava i zagušenja reka i kanala ledom, kao i čišćenju putnih saobraćajnica od snega.
7. Potrebno je intenzivirati proces izrade procene ugroženosti i planove zaštite i spasavanja u slučaju vanrednih situacija (shodno Uputstvu o metodologiji za izradu procene ugroženosti i planova zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama) u jedinicama lokalnih samouprava, a kako bi se efikasno angažovali svi raspoloživi resursi u cilju otklanjanja mogućih uzroka ugrožavanja, smanjenja uticaja elementarnih nepogoda, sprečavanja drugih nesreća i u slučaju da do njih dode, umanjenja njihovih posledica.
8. Polazeći od činjenice da je na području AP Vojvodine u prvih devet meseci ove godine, gotovo za polovinu (47,6%) povećan broj različitih intervencija vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i broj intervencija u požarima i eksplozijama, ukazujemo na važnost donošenja Strategije zaštite od požara za period od 2012.-2017. godine i izrade Nacrta zakona o suzbijanju grada.
9. Neophodno je nastaviti koordiniranu saradnju pokrajinskih institucija i jedinica lokalne samouprave sa MUP-om Republike Srbije, posebno u onim oblastima koje Strategija MUP-a za period 2011.-2016. godine utvrđuje kao oblasti od strateškog značaja za budući razvoj, a između ostalog: bezbednost pojedinca, zajednice i države, kao i partnerski odnosi na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.
Sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost prisustvovali su članovi ovog tela, potpredsednici Skupštine AP Vojvodine, predstavnici Vlade Vojvodine, MUP-a, sekretar Skupštine APV, pokrajinski poslanici i ombudsman.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír