Ugrás a tartalomra

Vojvođanski razvojni fond pred poslanicima u petak

Sporenja oko Razvojne banke Vojvodine, zbog kojih su se poslednjih nekoliko meseci sukobljavali predstavnici pokrajinske i republičke vlasti, ovih dana preselila su se, izgleda, u dvorište Pokrajine.

Naime, nakon sporazuma o gašenju banke i formiranju vojvođanskog razvojnog fonda, koji je pre nekoliko dana postignut između dva nivoa vlasti, usledila je reakcija predsednika Skupštine APV i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, koji je od Vlade Vojvodine zatražio objašnjenje za takav potez.

U Pokrajinskoj vladi juče ipak nismo uspeli da dobijemo komentar na zahtev predsednika vojvođanske Skupštine, koji je prekjuče na konferenciji za novinare saopštio i da je iznenađen objavljivanjem takvog sporazuma te da  je za njega saznao iz medija, a posebno zbog toga što je do takvog zaokreta došlo samo mesec dana pošto je Skupština Vojvodine donela odluku o dokapitalizacije Razvojne banke.   

– Kao Skupština APV, pre mesec dana bili smo u situaciji da po hitnom postupku donesemo odluku o dokapitalizaciji RBV-a i evo, do pre neki dan smo bili ubeđeni u to da je to banka koja je stabilna, koja ima poteškoća, ali da je stabilna – rekao je Pastor.

On je zapitao i „šta se to desilo u proteklih mesec dana da ta banka nije više održiva..., ko je i šta je radio da se ta banka u toj meri destabilizuje da je njena pozicija danas postala neodrživa„.

Iz Banovine su, pak, prethodno saopštili da je sporazum koji je sklopljen s Republičkom vladom zadovoljavajući, pre svega zato što omogućava i formiranje vojvođanskog razvojnog fonda, a na osnovu zakona koji bi, kako očekuju, do kraja godine morao biti usvojen u republičkom parlamentu. Kako saznaje naš list, nacrt tog zakona već je pripremljen u Vladi APV i on bi se po hitnom postupku pred pokrajinskim poslanicima mogao naći već u petak, 14. decembra, nakon čega bi bio upućen Vladi Srbije koja bi bila formalni predlagač tog akta u republičkom parlamentu.

Inače, novi pokrajinski razvojni fond, kako je ovih dana saopšteno, preuzeo bi imovinu i deo novca RBV-a, ukupno oko 18 milijardi dinara, što će, veruju pokrajinski zavničnici, biti novi instrument za ulaganje u vojvođansku privredu, dok bi depozite RBV-a preuzela druga zainteresovana banka. To je bilo i objašnjenje koje je pre nekoliko dana našem listu dao pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman na pitanje zbog čega se odustalo od dokapitalizacije RBV-a, iako je ta odluka doneta pre samo mesec dana. On je tad kazao i da pokrajinska vlast prethodno nije pristala na gašenje RBV-a, što je, inače, zagovarao ministar finansija Mlađan Dinkić, jer tada nije bilo predviđeno da APV osnuje svoj razvojni fond. 

– Za nas je od presudnog značaja bilo da dobijemo mogućnost da pomažemo privredi u Pokrajini. I u tome je razlika u odnosu na ranije predloge o modelu rešavanja pitanja RBV-a. Nismo se mi borili za banku, već za to da dobijemo mogućnost da pomažemo vojvođansku privredu. I u tome smo uspeli, jer ćemo imati fond s početnim kapitalom od 18 milijardi dinara – rekao je Radoman.

Podsetimo, prethodni pokrajinski razvojni fond ugašen je zbog nepostojanja zakonskog osnova za njegov rad. 

Međutim, predsednik pokrajinskog parlamenta zapitao je prekjuče i „kako je moguće da danas postoji spremnost da se donese odluka o pokrajinskom fondu za razvoj, a pre nekoliko godina, kada je ideja da se ta institucija nađe u okviru finansijskog sistema odavde bila forsirana, rečeno je da to nije moguće”. Poručio je i da se na ta pitanja mora odgovoriti, dodavši da RBV nije pre svega finansijsko pitanje, nego i pitanje kredibiliteta.

Zanimljivo je i da je do sporazuma o RBV-u došlo netom nakon susreta pokrajinskog premijera Bojana Pajtića s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, nakon kojeg je usledila i nova runda razgovora između predstavnika Pokrajinske i Republičke vlade o vojvođanskom budžetu za narednu godinu.

Nove runde razgovora Beograd – Novi Sad

Nakon odbijanja vojvođanskih amandamana na budžet i promene Zakona o budžetskom sistemu, pokrajinski čelnici saopštili su da su tim republičkim zakonima prekršene ustavne garancije po kojima Vojvodini pripada najmanje sedam odsto republičkog budžeta, kao i ustavna odredba o visini kapitalnih ulaganja u APV. Zbog toga su ocenili da će Pokrajina najverovatnije umesto novog budžeta morati da bude u režimu privremenog finansiranja. A kako tvrde, upravo od ishoda nove runde razgovora na relaciji Novi Sad – Beograd zavisi da li će APV dobiti budžet za 2013. godinu ili će biti na režimu privremenog finansiranja, što će biti poznato krajem meseca.

 

Szerző (Forrás)
B. D. Savić, Dnevnik
Többi hír