Ugrás a tartalomra

VMSZ: Valótlanságokat állít a Liga Csantavér kapcsán

 

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga, amely Csantavéren a Demokrata Párt újbóli hatalomátvételéhez asszisztált, olyan állításokkal támasztotta alá ezt a politikai adok-veszek játékot, amelyeknek a valósághoz semmi közük sincs.

Ez minden bizonnyal a csantavéri polgárok számára a legfájdalmasabb, mert a község egyik legnagyobb lélekszámú települése kapcsán sem a Ligának, sem a demokratáknak nem a fejlesztés a cél: állításuk szerint kiépítették a gázhálózatot. A valóságban Csantavéren a mai napig nem lehet rákapcsolódni a gázfűtésre, noha a szerződés szerint erre 2007. december 31-ig sort kellett volna keríteni.

A csantavérieknek minden bizonnyal nem kell elmagyarázni, hogy mi történt a saját településükön, hiszen ők maguk tudják legjobban, de az a demagóg politikai szövegelés, amit az utóbbi időben szabadkai politikai életben meghonosított a hatalmon lévő demokrata blokk, mégis megköveteli néhány tény közlését: annak köszönve, hogy Jurca József lett a Városépítési Igazgatóság első embere, a kültéri települések, köztük Csantavér is, másféle elbírálásban részesültek. Ennek köszönhetően 2008 őszén rendelte meg az Igazgatóság Csantavér főtervének kidolgozását. 2008 őszétől 2009 végéig pedig nem csak a viharkárokat térítette meg a VMSZ-es lobbinak köszönhetően az önkormányzat és a tartomány, noha azoknak, akiknel levitte a háztetőt a szél, ez is biztos számít, akármennyire lekicsinyli a liga ezt az akciót, hanem ebben az időszakban elkészült a kápolna az Alsó temetőben, ami valószínűleg a ligának szintén nem számít, de a csantavériek tudják, mit jelent méltó körülmények közt elbúcsúzni hozzátartozójuktól, elkészült a templom előtti tér, új mentőautót kapott a csantavéri Egészségház, a Komval havi 800.000 dináros támogatásban részesült az elvégzett munkákért, ami körülbelül negyven családnak jelentett megélhetést, kiaszfaltozták a Zombori, az I. Szőlősor, Július 7-e, Március 8-a utcát, újraburkolták a Bolman utcát, kiépítették a járdát a központtól az iskoláig és felújították az Egészségház előtt.

Ezzel szemben a mostani hatalomváltás közvetlen hátterében a Komval beolvasztása áll, ami nemsokára a szabadkai Köztisztasági Közvállalat része lesz – ezt pedig csakis a törvényes előírásokat áthágva lehet megtenni.

 

                                            Maglai Jenő

a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke

Többi hír