Ugrás a tartalomra

Városnapot ünnepelt az újvidéki magyarság

Városnapot ünnepelt az újvidéki magyarság

Újvidék polgárai 275 éve vásárolták meg maguknak Mária Teréziától a települést, ezzel szabad királyi várossá kikiáltva. Ennek emlékére a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete a városnapi ünnepséget az Újvidéki Színházban tartotta meg kedd este. Az egybegyűlteket az est házigazdája nevében, Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnök asszonya üdvözölte. Arról beszélt, hogy már hagyományosan és immáron huszonkettedik alkalommal a városvezetéssel együtt ünnepelnek a városnapot megelőző estén.

– Nagyon fontos számunkra az, hogy a város képviselői velünk együtt ünnepelnek, ugyanis ezáltal támogatást nyújtanak az újvidéki magyaroknak. Az eseményünk egyik fő jellegzetessége, amellett, hogy intézményeket, néphagyományokat ápoló szervezeteket mutatunk be, minden évben két fiatalt díjazunk, akik kimagasló eredményeket értek el, és akikre büszkék vagyunk – mondta Vicsek Annamária.

Dr. Pásztor Bálint  a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Szabadka képviselő-testületének elnöke elmondta, hogy Újvidék a vajdasági magyarság egyik központja és nem csak az itt található jelentős intézmények miatt.

 

– Abból a tényből kiindulva, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén adományozta Újvidéknek a szabad királyi városi rangot, azt is mondhatjuk, hogy ez nemcsak az újvidéki, hanem a vajdasági magyarság ünnepe is. A VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének köszönhetően a tartományi székváros magyarsága is megtudta őrizni identitását és oktatási intézményrendszerét is – mondta dr. Pásztor Bálint.

A kedd esti eseményt megtisztelte jelenlétével Milan Đurić polgármester, Pécs testvérváros képviseletében az újvidéki magyarsággal közösen ünnepelt Péterffy Attila polgármester is. Jelen volt a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sárközi István, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási és jogalkotási, közigazgatási, nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Bájity Borisz, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának főtitkárhelyettese és a Magyar Nemzeti Tanács tagja. A vendégek között volt az újvidéki képviselő-testület két képviselője és a városi pártszervezet alelnökei, Kiss Gyula frakcióvezető és Ladisity Melinda képviselő asszony is, akárcsak Basnec Igor, a polgármester közeli munkatársa. Újvidék város napját megünnepelték a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkárai, a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői, intézményvezetők és egyházi méltóságok is.

 

Az ünnepség keretében átadták a város napja alkalmából odaítélendő, Újvidéki Magyar Kiválóság Díjakat is. A Vajdasági Magyar Szövetség immáron negyedik éve ítéli oda ezt az elismerést olyan fiataloknak, akiknek teljesítményeire és elért eredményeire büszkék vagyunk. A díjazottak között voltak már sportolók, zenészek, képző- és fotóművészek. Az idén a tiszakálmánfalvi Márki Anetta karatéban jeleskedő sportoló és Kelemen Tímea fiatal festőművész vehette át ezt a díjat. Kelemen Tímea kiállítását a színház előcsarnokában tekinthetjük meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, F.D.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét