Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarság legfontosabb kérdéseiről egyeztettek a VMSZ vezetői Vučićtyal

A vajdasági magyarság legfontosabb kérdéseiről egyeztettek a VMSZ vezetői Vučićtyal

A Vajdasági Magyar Szövetség Szerbia jövőjét is érintő prioritásairól, a következő időszak terveiről, a kormánykoalícióban történő részvételről és a vajdasági magyarság legfontosabb kérdéseiről egyeztetettek a VMSZ vezetői a szerb államfővel.

Először fordult elő a kormányalakítási tárgyalások során, hogy a köztársasági elnök és a választást megnyerő párt elnöke nem ugyanaz a személy, ezért a köztársasági elnökkel a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői inkább Szerbia jövőjéről, mintsem politikai funkciókról tárgyaltak – hangsúlyozta a Pannon RTV-nek adott interjúban Dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke rámutatott: arról beszélgettek az államfővel, hogyan látja a VMSZ Szerbia magyarok lakta részeinek, településeinek a fejlesztését.

Dr. Pásztor Bálint, megbízott elnök, VMSZ: „Beszélgettünk például az Óbecsét Topolyával összekötő útnak a felújításáról, ennek a szükségességéről és elengedhetetlenségéről. Beszélgettünk bánáti utakról, beszélgettünk a Szabadkát Zentával összekötő útról, beszélgettünk az ivóvíz problémájáról, amely egész Vajdaságot hihetetlen mértékben terheli, és arról, hogy a 21. században ez nem lehet egy elvárás a lakosságnak a részéről, és hogy megoldást kell találni az ivóvíz minőségének a javítására vonatkozóan. Beszélgettünk Palics fejlesztéséről, arról, hogy mit kell még Palicson megvalósítani annak érdekében, hogy ne csak Palicsnak és Szabadkának jelentsen ez plusz lehetőségeket, hanem akár Magyarkanizsa községnek, akár Zenta községnek, Topolyának, tehát a környező településeknek, önkormányzatoknak, az egész régiónak.”

A VMSZ küldöttsége az államfővel közölte, hogy a pártot a jövőben is a kormánykoalíció tagjaként látják, és ahogy az előző időszakban, úgy most is a párt programjának a megvalósítása lesz a cél. Ennek a programnak a pontjai a Szerb Haladó Párttal kötendő koalíciós szerződéstervezetbe is bekerültek.

„Arra számítok, hogy nagyon hamarosan a Szerb Haladó Párt elnökével egy asztalhoz fogunk ülni, és elkezdődnek az érdemi koalíciós tárgyalások, és arra számítok, hogy valamikor március első felében megválasztásra kerülhetnek a parlament elnöke, alelnökei, bizottságai, delegációi. Azt követően meg, én bízom abban, hogy mihamarabb lesz kormánya az országnak.” - mondta dr. Pásztor Bálint.

A köztársasági elnök a napokban folytatja a kormányalakítási tárgyalásokat. A tíz, parlamentbe jutott lista közül négy elutasította, hogy leüljön tárgyalni Aleksandar Vučićtyal, így várhatóan nem húzódik sokáig ez a folyamat, és az államfő nem sokára felkéri az általa legmegfelelőbbnek tartott pártot, illetve politikust a kormányalakításra. A kabinetnek a jogszabályok értelmében a parlament megalakulása utáni 90 napon belül kell felállni, vagyis a határidő május 6-a.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika