Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarok helyzetét tekintette át Bajnai Gordon a VMSZ elnökével

 

A magyar-szerb kapcsolatok fejleményeit és a vajdasági magyar nemzeti közösség helyzetének alakulását tekintette át Bajnai Gordon miniszterelnök Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével folytatott keddi budapesti megbeszélésén - közölte a kormányszóvivői iroda kedden az MTI-vel.

Pásztor István tájékoztatta a kormányfőt a felkészülésről a magyar kisebbség önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács megválasztására, kiemelve, hogy a törvényben előírtnál nagyobb számban, több mint 130 ezren iratkoztak fel a választói névjegyzékre, így az önkormányzati testületet a szerbiai magyarság közvetlenül választhatja meg.

A 35 tagú Magyar Nemzeti Tanács közvetlen megválasztásának az a feltétele, hogy a választásra jogosult tagoknak legalább a fele iratkozzon fel a névjegyzékre. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 118 ezer embernek kell regisztráltatnia magát március 11-ig. A választások a nyár elején lesznek.

A VMSZ elnöke tájékoztatást adott a VMSZ és más szerbiai pártok viszonyáról is - áll a közleményben.

Bajnai Gordon a találkozón megerősítette, hogy Magyarország kiemelt partnerként vesz részt májusban az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron, amelyhez a magyar kultúrát és a magyar-szerb kulturális kapcsolatokat reprezentáló rendezvénysorozat is kapcsolódik - zárul a kormányszóvivői iroda közleménye.

Vajdaság Ma

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen