Ugrás a tartalomra

Uniós csatlakozás előtt balkáni integráció

A regionális együttműködés fejlesztése szebb jövőképet fest az új generációk számára
Uniós csatlakozás előtt balkáni integráció

Az európai integrációk és a régió stabilitása jelenti Szerbia számára a két legfontosabb külpolitikai prioritást, jelentette ki Újvidéken, a tartományi képviselőházban megszervezett nyugat-balkáni konferencián Ana Brnabić kormányfő. A regionális együttműködés fejlesztésének lehetőségeivel foglalkozott az a kétnapos konferencia, melynek első tanácskozását előző nap az újvidéki Sheraton szálloda konferenciatermében szervezték meg, majd ma a tartományi képviselőház üléstermében folytattak. Az Egy régió – egy piac elnevezésű rendezvényre ötven régióbeli fiatal vezető is érkezett, valamennyien a kapcsolatteremtés politikájának előbbre vitele mellett szállnak síkra.

Felszólalásában a miniszterelnök közölte, Brüsszelbe az út „a szomszéd udvarán keresztül” vezet, regionális együttműködés nélkül nem lehet integrációról, nem lehet jövőről sem beszélni. Hatalmas előrelépést jelent majd a régiónak a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti egységes gazdasági övezet kialakítása a jövőben, állapította meg.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke beszédében úgy fogalmazott, évtizedek óta lényeges kérdést jelent az európai integrációnak és a nyugat-balkáni együttműködésnek a kérdése, magában a képviselőházban is bizonyára az integráció kérdésköre a leggyakrabban emlegetett téma. Emlékeztetett a Nyitott Balkán elképzelésének megvalósulására, annak a mozgásszabadságra, az áru és a tőke szabad áramlására gyakorolt hatására. Mint mondta, a hosszú időkön át tartó politikai átalakulásokat követően mára eljutottunk oda, hogy a nyugat-balkáni létet előnyként és nem béklyóként értelmezzük. Mint mondta, Vajdaságnak, Újvidéknek, minden bizonnyal nagy szerepe van abban, hogy egy ilyen gondolkodásbeli előrelépés bekövetkezett. Vajdaság önmagában is példája a nemzetiségek közötti sikeres, tiszteletteljes kapcsolatoknak, így nem vitás, hogy szerepe van a perspektívaváltásban is. Pásztor rámutatott arra, túl régóta tartanak az olyan konferenciák, amelyeken megállapítják, még mindig nem eléggé felkészült a régió az integrációra, a békés együttélésre, s hozzátette, csak a nyugat-balkáni államoktól függ, hogy a múltbeli ellentéteket is megjelenítő nehéz történelmi páncélzatot gátló súlyként vagy védőpajzsként élik-e meg. A történelmet eddig teherként élték meg, fogalmazott, de az elmúlt két évben jelentős változások álltak be e tekintetben. A Nyitott Balkán az értelem és a barátság megtestesítője, a regionális gazdasági fejlődés lehetősége, húzta alá a házelnök.

Videókapcsolással vett részt a konferencia munkájában Zoran Zaev, Észak-Macedónia kormányfője. Egyetértett a Brnabić áltak kimondott egyik mondattal: a fiatalok számára egyértelműen szebb jövőképet jelent a regionális integráció. Üdvözölte a nyugat-balkáni államok között kialakult szorosabb kapcsolatokat, s Észak-Macedónia elszántságáról számolt be a további együttműködés fejlesztése iránt.

Nem véletlen, hogy Aleksandar Vučić államfő éppen Újvidéken jelentette be 2019-ben a Nyitott Balkánról alkotott elképzeléseit, ez a város ugyanis évszázadok óta ápolja a kapcsolattartásnak, multikulturalizmusnak a hagyományát, fejtette ki Miloš Vučević polgármester.

A kétnapos újvidéki nyugat-balkáni konferenciát a Konrad Adenauer Alapítvány szervezte a vajdasági Európai Ügyek Alap társszervezésével. A rendezvényen részt vett Tanja Miščević, a szerbiai uniós tárgyalócsoport korábbi vezetője és Albert Hani, a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda (RYCO) főtitkára is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen