Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Tartományi Képviselőház

Ülésezett a Tartományi Képviselőház

 A napirendi pontok között a tartományi polgári jogvédő tavalyi évi jelentése, illetve a 2022-es évre vonatkozó költségvetés zárszámadása is szerepelt.

A VMSZ támogatta a napirendi pontokat. Kovács Károly, a párt tartományi parlamenti képviselője azt mondta, hogy 2022-ben jelentős beruházások valósultak meg.

„A tavalyi évben Bajsa és Szamos jégvédelmi rendszere épült ki, ahol a Tartományi Kormány 135 automatizált jégvédelmi rendszert tudott kiépíteni. Emellett fontos kiemelni az egészségügyi titkárság projektjeit, amely 4,5 milliárdos összértékben valósult meg Vajdaság területén, a vajdasági alapítású kórházak, egészségházak fejlesztésére.”

A napirendi pontok között szerepelt a tartományi polgári jogvédő tavalyi évi jelentése is. Hugyik Karolina, VMSZ tartományi parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a beszámoló jól kidolgozott, ami annak is köszönhető, hogy jó az együttműködés a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkársággal, akik rendelkezésre bocsájtották az adatokat és az anyagokat amik többek között az oktatást, kultúrát és a kisebbségi nyelvhasználat kérdéseit és ezeket a jogokat érintették.

„Itt ugye meg kell említeni, hogy történt a népszámlálás októberben, novemberben a nemzeti kisebbségi tanácsok megalakulásáról volt szó, illetve a kisebbségi jogokat érintő akciótervnek a kidolgozása ami a 2022-2025-ig tartó időszakról vonatkozik.”

A Szerb Radikális Párt nem támogatta a napirendi pontokat, mivel véleményük szerint a költségvetés nem hozott semmilyen változást Vajdaság életszínvonalában.

Marina Nedeljković, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Radikális Párt: „A költségvetés 88,8 milliárd dinár értékben lett elköltve. Látjuk, hogy ebben a zárszámadásban a folyó kiadások dominálnak. A szolgáltatásokkal, árukkal kapcsolatos kiadások, valamint a munkavállalói bérekhez kapcsolódó kiadások dominálnak, így könnyen jellemezhetjük, hogy a zárszámadás, vagyis a teljes tavalyi költségvetés rendkívül kis tőkeforrással, viszont nagy kiadásokkal rendelkezik.”

A módosítások után 99,8 milliárd dináros volt a tavalyi vajdasági költségvetés. A büdzsé szerkezete is nagyon fontos hiszen a forrásokat a gazdaság fejlesztésére, a foglalkoztatok számának növelésére, valamint számos beruházásra kell összpontosítani - vélekedett a Szerb Haladó Párt képviselője, Nenad Borović.

„Vajdaságban 2015-ben 165 ezer volt a munkanélküliek száma, 2022-ben, vagyis annak az évnek a végén, amelyről ma zárszámadást készítünk, a munkanélküliek száma 93 ezer fő. Százalékban kifejezve 2015-ben az emberek 26,7 százaléka, 2022-ben már csak 8,1 százaléka volt munkanélküli.”

A napirendi pontok között szerepelt továbbá az Európai Ügyek Alap 2021-es és 2022-es üzleti jelentése, valamint a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség 2022-es jelentése is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír