Ugrás a tartalomra
2022.09.02 - 07:56

Újvidéken 35 elsős vehette át a beiskolázási csomagot

Újvidéken 35 elsős vehette át a beiskolázási csomagot

 Az első osztályba indulók örömmel várták az iskolakezdést.

Újvidéken 35 első osztályba induló tanuló vehette át a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség által biztosított beiskolázási csomagot. Ők a Petőfi Sándor, a József Attila, a Sonja Marinković és a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić általános iskolák padjait fogják koptatni.

Vajs Teodor a Sonja Marinković Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait. „Azért örülök, mert sok dolgot megtanulhatok. Ma jó sokat csináltunk, rajzoltunk, két házat be kellett festeni, és ilyen dolgok.”

A szülőknek is jelentősen megkönnyíti az iskolakezdést a támogatás. Kubik Csiszár Beáta kislánya most indult a Petőfi Sándor Általános Iskolába. „Remélem két éven belül szintén, mikor a fiam lesz elsős, hogy még meg fog maradni ez a program. Sokat jelent számunkra a program, hogy gondolnak ránk az anyaországból, és segítség a pénztárcánknak is, hogy iskolatáskát nem kell venni, tankönyveket, és ami a csomagban található.”

Újvidéken valamivel több mint egy évtized alatt jelentősen nőtt a magyar nyelvű oktatást választó szülők száma, amihez az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt is hozzájárult. Vicsek Annamária, az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt vezetője: „Érdekes visszagondolni arra az időszakra, hogy 2008-ban összesen 18 elsős volt az összes újvidéki és Újvidék környéki általános iskolában, úgyhogy azt hiszem, hogy az idei 35 egy nagyon jó szám. Mi ennek kifejezetten örülünk, és nem véletlen, hogy ez így van, hiszen minden olyan támogatás, ami a magyar tannyelvű általános iskolába beiratkozó szülőket, illetve családokat illeti, az évek óta megtörténik itt Újvidéken is.”

Vajdaság-szerte 1278 elsős diák veheti át a tanszercsomagot és az iskolatáskát. Erdődi Edvina, alelnök, Magyar Nemzeti Tanács. „A beiskolázási csomag töretlen népszerűségnek örvend, és ez a program már 2011 óta megvalósul, köszönve Magyarország Kormányának a Nemzetpolitikai Államtitkárságának, és 2019-től a Rákóczi Szövetség egy iskolatáskával is hozzájárul ehhez a programhoz. „Mi ezúton szeretnénk hálát és köszönetet mondani a szülőknek, amiért a magyar nyelvű oktatást választották a gyermekeik részére, és azt kívánjuk, hogy a gyermekeik anyanyelvükön találják meg önmagukat, a szépséget, és gyarapítsák a nyelvüket.”

Az újvidéki iskolákba induló kisdiákokat a város is támogatja azáltal, hogy számukra ingyenesek a tankönyvek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün