Ugrás a tartalomra

U februaru dopunski izbori za Skupštinu Vojvodine?

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je našem listu da će do 20. decembra raspisati dopunske pokrajinske izbore u Srbobranu. Iz te izborne jedinice je poslanik Zoran Mladenović, čija ostavka na poslanički mandat je konstatovana 20. novembra.

 On je bio izabran po većinskom sistemu, a dopunski pokrajinski izbori u Srbobranu, shodno odluci o izborima, raspisuju se u roku od 30 dana.

– Ja ću to sigurno učiniti. Imam na raspolaganju rok do 20. decembra i u tom roku ću tu odluku svakako i doneti – kazao je Pastor, u čijoj nadležnosti je raspisivanje izbora.

Krajnji rok da oni budu i održani je oko 20. februara, jer odluka o izboru poslanika u Skupštinu Vojvodine nalaže da od raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.

Mladenović je, inače, zadržao funkciju predsednika opštine Srbobran, kao što je i poslanik Ivan Bošnjak iz Zrenjanina, koji je ostavku na poslanički mandat uputio Skupštini Vojvodine juče, odlučio da ostane zrenjaninski gradonačelnik.

Oni su na čelne izvršne funkcije u svojim mestima izabrani posredno, glasovima odbornika koji su u lokalne skupštine ušli s partijskih izbornih lista, dok su u poslaničku klupu Skupštine Vojvodine „poslati” direktnim glasovima građana.

Birači tako ponovo mogu računati na izlazak na pokrajinska birališta u Srbobranu i u jednoj izbornoj jedinici u Zrenjaninu da bi svoj glas dali nekom novom kandidatu, a oni lično, kao i njihovi predlagači – političke stranke i udruženja građana, trebalo bi da računaju na potencijalni ishod nedozvoljenog sukoba interesa i tako, između ostalog, uštede budžetski novac neophodan za neke nove dopunske izbore da bi se Skupština Vojvodine popunila.

Zasad nije poznato da li će dopunskih pokrajinskih izbora biti i u Apatinu i u Vrbasu, odakle dolaze poslanici koji su takođe izabrani po većinskom sistemu Živorad Smiljanić i Željko Vidović, a ujedno su predsednici tih opština.

 

Szerző (Forrás)
S. Kovačević, Dnevnik
Többi hír