Ugrás a tartalomra

Történelmi pillanat magyar és szerb számára

Történelmi pillanat magyar és szerb számára

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt javaslata nyomán a Szerbiai Képviselőház pénteken déli tizenkét órakor kezdi megvitatni A vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett aktusok elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozatot. A rendkívüli ülés megtartását, amelyen a nyilatkozatot megvitatják, 162 képviselő kérte.

A vajdasági magyarság által évtizedek óta várt dokumentum lezárja a szerb és a magyar nép közös történelmének ezen tragikus fejezetét, olvasható Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének közleményében.

– A parlamenti határozat elfogadása által közösségünkről végérvényesen lekerül a kollektív bűnösség bélyege. A VMSZ az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy az ártatlan áldozatok családtagjai számára elégtételt nyújtó, a Kárpát-medencében egyedülálló parlamenti dokumentum elfogadását követően a megemlékezések még méltóságteljesebbek lehessenek, mint az elmúlt évtizedekben voltak – fogalmazott közleményében Pásztor.

A nyilatkozat értelmében a Szerb Köztársaság parlamentje a legerélyesebben elítéli a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett azon aktusokat, amelyekkel meghatározott személyeket nemzeti hovatartozásuk miatt életüktől, szabadságuktól vagy más jogaiktól bírósági vagy közigazgatási döntés nélkül megfosztottak.

A köztársasági képviselőház a legerélyesebben elítéli a Megszállók és Segítőik Bűntetteinek Feltárását Végző Bizottság 1945. január 22-ei határozatát, amellyel a Zsablyai Járáshoz tartozó Csúrog község lakosait nemzeti hovatartozásuk alapján nyilvánították háborús bűnösnek, továbbá az 1945. március 26-ai határozatát, amellyel a Titeli Járáshoz tartozó Mozsor lakosait nyilvánították nemzeti hovatartozásuk alapján háborús bűnösnek, nem megkérdőjelezve azon személyek egyénileg megállapított felelősségét, akiknek a bűnössége bizonyított.

A parlament az állami szervek azon aktusait is elítéli, amelyeket a Zsablyai község lakosaival szemben hoztak meg nemzeti hovatartozásuk alapján, a Csúrog község lakosaira vonatkozó, 1945. január 22-ei határozat analógia útján történő alkalmazásával.

A dokumentum folytatásának értelmében a köztársasági parlament meggyőződését fejezi ki, hogy a kollektív felelősség alól való mentesítés, amellyel – az egykori állami szervek döntései útján – egyes nemzeti közösségeket sújtottak a második világháború után a Vajdaságban, a tolerancia szellemének és a nemzeti közösségek, valamint a Szerb Köztársaság valamennyi polgára közötti megbecsülés erősítésnek az érdekei szolgálja.

A Szerbiai Képviselőház síkra száll az ártatlanul elítéltek és ártatlan áldozatok teljes körű rehabilitációjáért, nem megkérdőjelezve azon személyek egyénileg megállapított felelősségét, akiknek a bűnössége független bíróság előtt, törvényes eljárásban került vagy kerül bizonyításra, áll a nyilatkozatban, mint ahogyan az is, hogy a parlament kifejezi Szerbia készségét arra, hogy folytassa a demokrácia, valamint az emberi és kisebbségi jogok, valamint polgári szabadságok fejlesztésének folyamatát, továbbá felszólít valamennyi állami szervet és polgárt, hogy teljes mértékben járuljanak hozzá a polgári egyenrangúságon, valamint az emberi és kisebbségi jogok és szabadságok maradéktalan tiszteletben tartásán alapuló közös élet feltételeink megteremtéséhez és erősítéséhez.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír