Ugrás a tartalomra

Több százan vendégeskedtek a bajsai Prélóban

Több százan vendégeskedtek a bajsai Prélóban

A rendezvény az egykori tanyavilág téli összejöveteleit idézi meg játékos vetélkedőkkel, gazdag kultúrműsorral, hagyományos ételekkel a magyar, a szerb és a szlovák nemzetiségű településen.

Vidám, önfeledt hangulat jellemzi évről évre a bajsai Prélót. Dédanyáink, dédapáink viseletét magukra öltve idézik fel a rég elfeledett paraszti, tanyasi szokásokat, téli közös munkálatokat, mint a kézi kukoricamorzsolás, a gégetészta-készítés vagy kukoricapattogatás szabad tűzön.

Kókity Erika, elnök, Testvériség Művelődési Egyesület, Bajsa: „A múlt században a bajsaiak egymáshoz eljártak vendégeskedni, inkább a téli hónapokban, amikor máshol a földeken nem volt még munka. Együtt az asszonyok kézimunkáztak, a férfiak morzsoltak, gyerekjátékokat készítettek, a gyerekek pedig ugyanúgy ott voltak, pattogatott kukoricát ettek, és együtt prélóztak, szórakoztak, vendégeskedtek egymásnál. Hagyományos süteményeket készítettek a háziasszonyok, és úgy várták a vendégeinket.”

A házigazdák nevében Lackovics Károly, Bajsa tanácselnöke köszöntötte a vendégeket magyar, szerb és szlovák nyelven.

„Arra vagyunk büszkék, hogy mindig új településekkel, új barátokkal találkozunk, és a régiek is visszajöttek, úgyhogy próbáltuk az idén is a kereteket valahogy összerakni az anyagi helyzet végett, de tulajdonképpen több ember jelentkezik, mint ahogy eddig volt. Büszkék vagyunk erre. Azt jelenti, hogy Bajsának mégis van valamije, ami Bajsát Bajsává teszi. A bajsai emberek toleránsak, a bajsai emberek szorgalmasak, és szeretettel várjuk a vendégeket.”
 

A Préló lángját Szatmári Adrián, Topolya polgármestere lobbantotta fel, megnyitva ezzel a község kiemelt jelentőségű rendezvényét.

„A bajsai Préló rendkívül jó alkalmat biztosít mindannyiunk számára, hogy megismerjük egymás kultúráját, és hogy újabb barátságokat kössünk, ugyanakkor, hogy a régi barátságokat is ápoljuk. Ezért az önkormányzat többek között ezt a rendezvényt is támogatja mind anyagiakban, mind a helyszín biztosításában. Bajsa és Topolya Község önkormányzata egy többnemzetiségű közösség. Erre a sokszínűségre nagyon büszkék vagyunk, és büszkék vagyunk arra, hogy ennyi nemzetiség békében és megértésben tud egymás mellett élni.”

A finom hagyományos falatok, mint a reggeli hagymás zsíros kenyér és töpörtyű, a töltött káposzta sem maradhatott el, amelyhez helyi pálinkákkal és borokkal koccintottak. Régen a közös munka nem múlhatott el énekszó nélkül. A bajsai Prélón gazdag művelődési műsorral idézik fel ezt a szokást, amelyen fellép a falu apraja-nagyja és a vendégek is.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika