Ugrás a tartalomra

Több mint másfél ezren futottak a történelmen át

Több mint másfél ezren futottak a történelmen át

 Idén 5. alkalommal rendezték meg a Szabadkai Félmaratont. A leghosszabb, a félmaratoni verseny győztese az apatini Đuro Borbelj lett. A hölgyek között pedig a szabadkai származású Nora Trklja bizonyult a legjobbnak.

A Szabadkai Félmaratont a városnapi rendezvények részeként jubileumi 5. alkalommal szervezték meg.

Az eseményt a belgrádi után Szerbia legrangosabb futóversenyeként tartják számon. Idén nagyjából másfél ezren álltak rajthoz. A futók felkészültségi szintjüktől függően 5, 10 és 21 kilométeren át futhattak Szabadka patinás épületei között. Az esemény most is a legkisebbek futamával kezdődött, akik több korosztályban mérhették össze gyorsaságukat. Csaknem hétszáz gyermek futott az Active Kids Future Run keretében. A felnőtt futók pedig három táv közül választhattak. A leghosszabb táv a félmaratoni volt, amelynek győztese ezúttal az apatini Đuro Borbelj lett.

Đuro Borbelj, győztes, 5. Szabadkai Félmaraton: „Első alkalommal vagyok Szabadkán. Valóban érdekes pálya és verseny. Végig élveztem a futást, igaz, hogy a nap nehézségeket okozott, de mi futók minden körülmények között edzünk, készülünk, ezért nem volt gond.”

Nagy Gellért Béla neve is felmerült a lehetséges győztesek között. Nem sokon múlt, hogy ő szakítsa át a célszalagot. Eredetileg a tíz kilométeres távra edzett, arra szeretett volna nevezni, mivel azonban lemaradt így a leghosszabb táv mellett döntött. Számos futóversenyen állhatott már fel a dobogó fegfelsőbb fokára.

Az indulók között ott volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki az 5 kilométeres távon indult, és elmondása szerint fontos aktívnak maradni, sportolni. Rendszeresen és szívesen vesz részt az eseményen. Ezáltal nem csak az egészséges életmódot hirdeti, de a várost és annak értékeit is népszerűsíti.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azért vagyok állandó résztvevője ennek a rendezvénynek, mert ez Szabadka egyik emblematikus rendezvényévé vált. Sokan dolgoztak azért, hogy ez létre tudjon jönni, és azt gondolom, hogy egy olyan vonzerőt jelent Szabadka számára, ami gazdagítja a városunkat.”

Stevan Bakić Szabadka polgármestere nyitotta meg az eseményt. Beszédében kiemelte, hogy 13 országból érkeztek résztvevők, és a város számára ez egy fontos sportesemény, amely a belgrádi után a második legtömegesebb utcai futóverseny.

„Remélem, hogy az elkövetkező években még tömegesebbé válik, és hogy az egyik legnépesebb rendezvény lesz, amely népszerűsíti majd Szabadkát.”

A szervező Szabadkai Horizont Sportegyesület célja, hogy az eseményt minden évben magasabb szintre emelje, a résztvevők elégedetten hagyják el a várost és máskor is visszatérjenek.

Kristifor Bogdanić, szervező, 5. Szabadkai Félmaraton: „Sokkal többen jöttek szombaton felvenni a rajtcsomagjukat, mint a korábbi években. Ez azt jelenti, hogy itt vannak, Szabadkán töltötték a hétvégét. Ráhangolódtunk, felkészültünk.”

Az esemény, mint minden évben, idén is Szabadka városnapi rendezvényeinek keretében került megszervezésre, amely célja az egészséges életmód népszerűsítésén túl a város értékeinek bemutatása.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír