Ugrás a tartalomra

Templombúcsú Szenttamáson

Templombúcsú Szenttamáson

 Az esemény minden évben szeptember 14-én tartják a dél-bácskai településen. A hívek a járványhelyzet miatt idén visszafogottabban ünnepeltek, betartva az előírásokat.

A szenttamási hívők keresztúti ájtatosságot tartottak a Kálvárián, majd feszülettel és lobogókkal a templomba vonultak, ahol ünnepi szentmisén vettek részt.

Tojzán Mária, Szenttamás: „Nem éltem itt 46 évig. Most, hogy idehaza vagyok és el tudtam jönni, ez nagyon nagy örömmel és boldogsággal töltött ki ma.”

A járványhelyzet miatt az ünnepi szentmise alatt maszkot kellett viselniük a hívőknek, elmaradtak a kísérőrendezvények is.

Paróczi Mária, elnök, Szirmai Károly Művelődési Egyesület, Verbász: „Minden évben az itt lévő kézimunkacsoportnak a vendégei voltunk ezen a napon. Megjártuk a Kálváriát, elvégeztük az imát és utána részt vettünk a szentmisén. Ami a legjobban hiányzik az idén, hogy ezt nem tudtuk megtenni.”

A szenttamási római katolikus templomot 1815-ben a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel.

Zsúnyi Tibor, szenttamási plébános: „Ez, hogy a kereszt felmagasztalása, a kereszt titka áll a középpontban arról is szól, hogy egy nagyon mély hit volt itt, vagy van itt a közösségben.”

Az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, a dél-bácskai településen egy előrehaladó, önmagának jobb sorsot teremteni kívánó magyar közösség él, akiknek boldogulását továbbra is segíteni fogják.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Ezért örömteli a számomra a mai templombúcsú. Fontos, hogy új, fiatal, lendületes plébános került a katolikus egyház élére itt, Szenttamáson. Azt látom, hogy kialakult az a közösségen belüli mag, amely szót tud egymással érteni, amely a különbözőségeken túl tud lépni.”

A szentmise keretében kiosztották az Értünk díjakat. A helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület által odaítélt elismerést olyan szenttamásiak kapják meg, akik tevékenységükkel sokat tettek a helyi magyar közösségért.

Robotka Angéla, elnök, Arany János Magyar Művelődési Egyesület, Szenttamás: „Szarvas Péter plébános és Jácinta, valamint Marietta nővérek kapják ezt a díjat. Ők 40 évig, sőt a nővérek ennél is több évig szolgáltak itt, ennek az egyháznak. Mondhatom, hogy nagyon jól végezték dolgukat.”

Az idei díjazottak egészségügyi okok miatt nem tudtak részt venni a szentmisén, ezért nevükben Vickos Mária Sarolta, szenttamási származású nővér vette át az elismeréseket. Az ünnepi szentmisén mások mellett közéleti személyek és az ortodox egyház képviselői is részt vettek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét