Ugrás a tartalomra

A tartomány vagyona a levegőben lóg

Ismeretlen személy telefonhívása miatt elmaradt a parlamenti ülés - A szerb kormány figyelembe veszi a vajdasági javaslatokat

A vajdasági kormány által benyújtott, közvagyonról szóló törvénytervezetre vonatkozó módosítási indítványokról kellett volna hétfőn vitáznia a tartományi parlamentnek, az ülés azonban elmaradt, mert a hatalmi koalícióból csak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői jelentek meg az ülésteremben. Állítólag ismeretlen személy hívta fel vasárnap este a képviselőket, és szólította fel őket a távolmaradásra. Időközben a szerbiai kormány közleményt adott ki, amelyből nem olvasható ki egyértelműen, mi lesz a vajdasági indítványok sorsa.

A tartományi kormányjavaslat szerint Vajdaságot tulajdonjog illeti meg mindazon vagyon felett, amely a vajdasági költségvetés eszközeiből épült fel, beleértve a csatornahálózatot, valamint a regionális és helyi jellegű vasútvonalakat is. A javaslat tulajdonjogot biztosítana azon másodrangú utak felett is, amelyek Vajdaság két vagy több körzetét kötik össze.

A tartomány tulajdonjogot követel a volt jugoszláv tagköztársaságokban lévő azon létesítmények felett is, amelyek társadalmi tulajdonban voltak és Vajdaság rendelkezett felettük használati joggal, sőt azon közvállalatok és intézmények felett is, amelyeknek a tartomány az alapítója. Ily módon megteremtődnének a feltételei annak, hogy Szerbia az Újvidéki Vásárban és más vállalatokban levő részvényeit átruházza Vajdaságra.

PÁSZTOR: ELLEHETETLENÍTETTÉK A MUNKÁT

A tartományi parlament tegnapi ülése elmaradt, a képviselők többsége ugyanis nem jelent meg a helyszínen. Ezzel kapcsolatban Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki gazdasági titkárként az indítvány beterjesztője lett volna, szabadkai sajtótájékoztatóján elmondta: példátlan eset történt.

– Az éjjel úgy mondták le a parlament ülését, hogy valaki a házelnök helyett utasított másvalakit, hogy hívja fel a képviselőket, és szólítsa fel őket arra, hogy ma ne jelenjenek meg az ülésen. A vasárnap este folyamán a DP köreiből induló akció eredményeképpen ellehetetlenítették a munkát – mondta Pásztor, aki újságírói kérdésre arról is nyilatkozott: őt nem hívta fel senki.

– A VMSZ frakcióján kívül senki sem jelent meg, mert mi úgy beszéltük meg, hogy a hívástól függetlenül elmegyünk az ülésre. Mindazok a függelékek, amelyeket a vajdasági kormány a parlament elé terjesztett a közvagyonról szóló törvény módosítása érdekében, most lebegnek a levegőben. Állítólag abban állapodott meg a vajdasági kormányfő a köztársasági elnökkel, a köztársasági kormányfővel, és még nem tudom, kicsodával, hogy ma délután tárgyalnak erről, s ennek függvényében meglátjuk, mi fog történni. Mindazt, ami ennek az ülésnek a kapcsán történt, sokféleképpen lehet magyarázni, de afféleképpen, hogy ez az európai Vajdaság kiépítését célozza, semmiképpen sem – mondta a VMSZ elnöke.

Pásztor István több alkalommal is hangsúlyozta, pártja ma és a jövőben is a parlamenti többség része, Belgrádban és Újvidéken is, továbbá senkinek sem kell félnie attól, hogy meggondolják magukat. Kiemelte azonban, mindez nem szavatolja, hogy vakon elfogadnak bármilyen megoldást.

– A prioritásainkról beszélni kell, s hasonlóan kell őket kezelni, mint mások prioritásait. Ettől nem állunk el, függetlenül attól, hogy milyen kevés idő áll a rendelkezésünkre, és mennyivel felelne meg jobban egyeseknek, hogy ne így viselkedjünk. Függetlenül attól, hogy egyesek ezt úgy élik meg, hogy kvázi veszélyeztetjük az ország európai jövőjét. Mindezt azért mondom, mert nagyon kevés időnk maradt azoknak a rendkívül összetett törvényeknek az elfogadására, amelyek feltételként szerepelnek a tagjelölti státus elnyeréséhez. Rendkívül inkorrekt azonban, hogy olyanok hívják fel erre a figyelmet, akik elherdálták az időt, mégis követelik, hogy mi vegyük figyelembe, milyen kevés időnk maradt, és fogadjunk el bármit. Erre mi nem vagyunk hajlandóak – mondta Pásztor, aki a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény kapcsán kiemelte: tizenegy éven át tartó ígérgetést követően most el kellene fogadnunk egy olyan jogszabályt, amelynek egyes részeit semmilyen körülmények között nem szavaznák meg a VMSZ képviselői.

– Nagyon összetett törvényről van szó, mi pedig rugalmasak vagyunk, de vannak határok, amelyeket nem léphetünk át. Ezek közé tartozik a kollektív bűnösség kérdése, még akkor is, ha mindennek következménye az, hogy belátható időn belül nem kapjuk meg a tagjelölti státust. Mert ez civilizációs kérdés – mondta a VMSZ elnöke, aki kitért arra is, amennyiben ezen nem változtatnak, erre a törvényre sem fogják adni a szavazatukat.

A HÁZELNÖK FELELŐSSÉGRE VONÁST KÖVETEL

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke tegnap délután úgy fogalmazott „elsősorban technikai mulasztással” indokolható az ülés elmaradása. „A tartományi parlament képviselőit telefonon értesítették arról, hogy elmarad a mai ülés, az én beleegyezésem és jóváhagyásom nélkül. Ezzel egyértelműen a képviselőház tekintélyén és a tartományi parlament képviselőinek tekintélyén esett csorba. Ezen technikai mulasztások miatt kérem a tartományi parlament titkára, Milorad Gašić felelősségének a megállapítását” – mondta Egeresi, hozzátéve, hogy mivel Vajdaság szempontjából fontos törvényről van szó, „amennyiben a helyzet úgy alakul”, hajlandó összehívni egy újabb ülést a szóban forgó törvényjavaslat kapcsán.

ELLENZÉK: BELSŐ CSATA A DP-BEN

A szokatlan vasárnap esti telefonhívás ellenére Milan Đukić, a Szerb Megújhodási Mozgalom képviselője elment az ülésre, mert nem a házelnök értesítette arról, hogy elmarad az ülés. Mint mondta, a teremben sötét volt, csak néhányan jelentek meg.

Az ellenzéki radikálisok szerint az ülés meglepően gyors ütemben történő összehívása, majd lemondása annak bizonyítéka, hogy a hatalmi koalíció nem működőképes. Milorad Mirčić,a párt alelnöke szerint világos, hogy nincs koordináció a Demokrata Párt központja és a vajdasági rész között.

A Szerb Haladó Párt számára a vajdasági vagyonnak van értelme, de nem a vasút esetében. Igor Mirović, a párt tartományi parlamenti képviselője szerint a „tartományi vasút megalakítása nem kivitelezhető, műszaki és pénzügyi okokból sem”. Ő is úgy látja, hogy az ülés lemondása a Demokrata Párton belüli összetűzéseket támasztja alá.

Időközben a szerbiai kormányból közlemény érkezett, amelyből kiderül, hogy Mirko Cvetković kormányfő a témáról tárgyalt Bojan Pajtićtyal, és abban állapodtak meg, hogy „a szerbiai kormány a tartományi adminisztráció módosítási javaslatai alapján, az illetékes minisztériummal konzultálva tesz majd módosítási javaslatokat, amelyek automatikusan a közvagyonról szóló törvény részévé válnak”.

Magyar Szó

Többi hír