Ugrás a tartalomra

Tanulj gyógytornásznak itthon, magyarul!

Tanulj gyógytornásznak itthon, magyarul!

Gyógytornász szakot indított Zomborban a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara. A Magyar Polgári Kaszinóban működő kihelyezett karon 14-en tanulnak az új szakon.

Nyolc évvel ezelőtt kezdte meg működését a zombori Magyar Polgári Kaszinó felújított épületegyüttesében a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karának kihelyezett tagozata. Akkor felsőfokú ápolói képzés nyílt. Idén 14-en kezdték meg magyar nyelven gyógytornászi tanulmányaikat az intézmény berkeiben. Az egészségügyben, sportéletben és a wellness szolgáltatásokban is keresettek a gyógytornászok.

Prof. dr. Ács Pongrác, dékán, Egészségtudományi Kar, Pécsi TE: „A covid időszakban sajnos azt vettük észre, hogy a jelentkezők létszáma sajnos jelentősen visszaesett. Miután ennek az alapképzésnek több szakiránya is létezik, ezért a gyógytornász képzésre esett a választásunk, hiszen Magyarországon a mi portfóliónkban a gyógytornász szak a legnépszerűbb. Ezért azt gondoltuk, hogy megpróbáljuk akkreditáltatni ezt a képzést. Ez sikerült, bár egy kicsit későn, de sikerült meghirdetnünk ebben az évben is ezt a képzést.”

A kihelyezett hallgatói karok a szülőföldön maradást és boldogulást segítik, hiszen a szakemberek magyar nyelven végezhetik egyetemi tanulmányaikat, a betegek pedig anyanyelvükön kaphatnak orvosi segítséget - mondta Maruzsa Zoltán magyar köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Magyarország: „Tehát, ha a képzés nem jön ide, akkor a hallgató megy át az országhatáron. Úgy gondolom, hogy éppen ezért is fontos az, hogy azokat a népszerűbb képzéseket, amelyeket ha itt nem csinálnánk, akkor Magyarországra jönne át mindenki. Ezeket igyekszünk helyrehozni. Ezt a célt szolgálja Szabadkán a VM4K, ahol alapvetően a Szegedi Tudományegyetem az, ami több képzéssel jelen van, Zenta az agrár képzéseknek a területe, hiszen a vajdasági gazdák számára is fontos az, hogy a tudásukat ezeken a helyeken frissítsék, és itt Zomborban pedig az egészségtudományi képzési területről korábban az ápoló képzés, most pedig a gyógytornász képzés, ami magyar nyelven elérhető.”

A Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány jóvoltából a megszerzett diplomák gyorsan és térítésmentesen honosíthatók. Fremond Árpád, az MNT elnöke kiemelte, hogy a cél, hogy a gyakorlati képzések is országhatáron belül valósulhassanak meg.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír