Ugrás a tartalomra

A szórvány is a nemzet része

 

Meg kellene engedni a magyarországi tankönyvek használatát Vajdaságban

– A szórvány is a magyar nemzet része, szórványban lenni nem reménytelenség, hanem azt jelenti, hogy itt is meg lehet maradni. A szórványban élők éppen úgy a nemzet részei, mint azok, akik tömbben élnek – mondta szombati Bánátban tett látogatásán Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke. Az államfő a nagybecskereki püspökségen megbeszélést folytatott Német Lászlóval, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével, majd ellátogatott Szentmihályra, Lukácsfalvára és Erzsébetlakra. A bánáti szórványban tett történelmi látogatást óriási érdeklődés övezte, a vidék magyarsága pedig nagy szeretettel várta az anyaország államelnökét, aki a sűrített program ellenére nem hagyott ki egyetlen helyszínt sem.

A nagybecskereki püspökségen Sólyom László a magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy szükség van magyar nyelvű óvodákra, de bővíteni kell a felsőfokú képzést is. Az előbbiek működtetésében szerinte az egyháznak lehet nagy szerepe, amely egyébként is sokat tesz az itteni magyar közösség megtartásáért. Sajnálatosnak tartotta, hogy a diplomás magyarok száma nem felel meg az itt élő magyarság számarányának, amin mindenképpen javítani kell. Fontos a szerbiai magyar iskolák megfelelő tankönyvellátása, de nem elegendő a szerb tankönyvek fordítása, hanem meg kellene engedni a magyarországi tankönyvek használatát. Szerinte a vegyes tannyelvű iskolák nincsenek jó hatással a kisebbség megmaradására, ugyanakkor a szerbet idegen nyelvként kell(ene) tanítani.

Szentmihályon Kovács Elvira parlamenti képviselő fogadta, a rezesbanda pedig honvéddalokkal köszöntötte az államelnököt, akit a Faluház előtt nagyszámú helybéli is várt. Kovács József,a VMSZ helyi szervezetének elnöke üdvözölte a rangos vendéget, majd Pavlovics Ervin tanácselnök mutatta be a magyarlakta falut. Mavrák Julianna amatőr helytörténész a régi időket elevenítette fel, majd a vendégnek átadta Mavrák Béla világhírű tenor CD-jét.

Lukácsfalván, a vidék egyik legrégibb településén, Sólyom Lászlót Paligrósz István tanácselnök üdvözölte, majd a kertészettel foglalkozó Bakos család vendége volt. lukascfalva bakos csaladdalMegkóstolta a híres lukácsi paradicsomlevet, és megnézte a Fehér Tó hagyományőrző egyesület kancsikásainak bemutatóját, akiktől ostort kapott ajándékba.

Erzsébetlakon a vendéget a tájház előtt várták a helybéliek. erzebetlakA tájház megtekintése után Sólyom László elsétált a helybeli Művelődési Otthonig, ahol a magyar, szlovák, bolgár, szerb és más nemzetiségű település lakosaival beszélgetett. Táncos Ernő tanácselnök, Halász Pozsár Éva, a művelődési egyesület elnöke és Barna Zoltán, a HK titkára tájékoztatta a vendéget a falu történetéről, gondjaikról és terveikről. Sólyom László örömmel nyugtázta, hogy a falu iskolájának 130 tanulója van, ami azt mutatja, hogy a Császár-tó madárrezervátuma mellett fekvő falunak van jövője. Az itteniek együttélését példaértékűnek mondta, a magyarságot pedig az anyanyelvének, magyarságának megőrzésére és az anyaországgal való kapcsolatok kibővítésére serkentette.

Kecskés István