Ugrás a tartalomra

Szerbia jó úton halad az EU felé – uniós küldöttség Belgrádban

Szerbia jó úton halad az Európai Unió felé – mondta Eduard Kukan az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség elnöke mai Belgrádi látogatásán.

Szerbia fontos reformokat hajtott végre, de még sokat kell fejlődni – hangzott el a csütörtöki tárgyaláson.

Két napos látogatásra érkezett Szerbiába az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottsága. A küldöttség tagjait Aleksandar Vučić kormányfő fogadta. A tárgyaláson többek között szó esett a Szerbiában végrehajtott gazdasági reformok eredményeiről, a médiaszabadságról, a kisebbségi jogokról és az EBESZ elnökségről is.

Eduard Kukan, az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottság
küldöttségi elnöke: „Tisztában vagyunk vele, hogy a szerb kormány mindent úgy tesz, ahogyan azt megígérte, és eltökélt abban, hogy minél előbb az Európai Unió tagja legyen. Szerbiának biztos az európai jövője. Ez nagyon fontos. Nagyon sok mindent tettek már, van fejlődés, de a csatlakozás nem könnyű. Ezt személyesen is tudom az én hazám, Szlovákia példáján. Az önök nemzete tudja, hogy mi vár rá, hogy mit kell tennie, milyen reformok következnek majd, és abban biztos vagyok, hogy Szerbia jó úton halad az Európai Unió felé.”

Az Európai Unió delegációjának Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő is tagja. A politikus szerint Szerbiának fontos tudnia, hogy az Európai Uniónak segítő szerepe van, és nem úgy kell rá tekinteni, mint egy intézményre, amely csak kritikákat szór. Deli Andor, EP-képviselő: „Megerősítést kapott az a körülmény, hogy Szerbia eltökélt az Európai Unió felé vezető úton, és hogy erről az útról semmi sem fogja eltéríteni. Ezt a miniszterelnök úr többször is hangsúlyozta, de ugyanakkor annak is tudatában vannak, hogy ez egy folyamat része.”

Az Európai Parlament 14 tagú delegációja pénteken is folytatja a tárgyalásokat Szerbiában. A politikusok Újvidéken ülnek majd tárgyalóasztalhoz.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen